Monestir de Santa Maria de l'Estany

Bisbat de Vic

Plaça del Monestir, 4

08148 L'Estany

Bages

93 830 30 40

mail@monestirestany.cat

www.monestirestany.cat

Durada recomanada de la visita:30 min.

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

La vida comunitària a l’Estany data del  1080, quan el Bisbe de Vic Berenguer Seniofred de Lluçà hi instal·là un grup de canonges provinents de Vic que visqueren sota la regla de Sant Agustí

Després d’una primera època d’esplendor, la canònica va viure un llarg període de decadència iniciat al 1364 i que va durar fins a finals del segle XVI. El monestir va ser secularitzat el 1592, i el 1596 va esdevenir arxiprestat i es va unir a la rectoria de Moià.  Una petita comunitat secular va continuar vivint-hi, i el 1626 recuperà la dignitat de col·legiata. El 1775 es va convertir en parròquia depenent del bisbat de Vic.

Actualment encara es conserven la majoria de les dependències i els edificis que constituïen la canònica de Santa Maria de l’Estany, construïts, juntament amb l’església, al voltant del claustre. És difícil establir la destinació original d’aquestes dependències. Actualment alberguen el museu i l’arxiu parroquial, la biblioteca municipal i la seu de l’ajuntament.

L’església de Santa Maria, consagrada el 1131, està situada a la banda nord del conjunt, adossada al claustre. Té planta de creu llatina, formada per una nau àmplia i llarga, rematada per un absis semicircular a llevant, travessada per un transsepte en la seva part més oriental. El punt on es creua la nau amb el transsepte és coronat per un cimbori, el qual presideix tota la construcció i serveix de base del campanar. La nau i el creuer tenen voltes de canó de mig punt. La porta principal, situada a la façana oest, acaba en un arc fet amb grans dovelles. Al mur sud de la nau hi ha una altra porta que comunica l’església amb el claustre. Seguint el costum, el claustre va ser construït en un lloc ben clar i assolellat. Forma una planta quadrada, gairebé perfecta, amb nou parells de columnes per galeria. Reuneix així 72 columnes, amb els seus capitells magnífics decorats i conservats. La seva construcció s’inicià al tombant del 1200 amb els primers treballs de la galeria est i nord, i continuà en diferents fases. Al llarg del s. XII va anar essent completat per diversos tallers, que acabaren les galeries est i oest. Finalment, a principis del s. XIV, es va completar el claustre amb la construcció de la galeria sud, la que toca a l’actual Museu. 

Com en molts altres claustre, la decoració figurada amb temes de l’Escriptura es concentra en els capitells de la galeria que toca a l’església, en aquest cas la galeria nord: en efecte, d’est a oest s’hi llegeix (amb alguna discontinuïtat) una Història de la Salvació molt resumida, que se centra en la vida de Jesucrist i col·loca la Creació al principi i el Judici de les Ànimes al final.

horaris

...

Bibliografia

    El monestir de Santa Maria de l'Estany, A. Pladevall

    L'estany.Guia turística. A.Pou

    Monestir de Santa Maria de l'Estany, J.Codina