Monestir de Santa Maria de Gualter

Bisbat d'Urgell

Carrer Monestir,1

25747 Gualter (La Baronia de Rialb)

Noguera

973 460 234

www.bisbaturgell.org

Es tracta d’un conjunt format per una església monàstica de planta basilical i un recinte claustral.  El retaule gòtic de Sant Esteve de Gualter, obra de Jaume Serra es conserva, actualment,  en el Museu Nacional d’Art de Catalunya

El territori de Gualter  fou ocupat  pel comte Guifré el Pilós abans del 890 i cedit al monestir de Ripoll perquè hi establís un priorat benedictí.  La primitiva església no seria pròpia d’un monestir benedictí i  a l’any 1118 es va crear una  confraria de clergues i laics per erigir un monestir  que no va ser  consagrat  fins l’any 1207.  Tot i que va comptar amb el suport dels comtes d’Urgell  que van aportar un gran patrimoni mai no va passar de ser un petit priorat, amb un prior, quatre monjos i alguns preveres.  Al segle XV el monestir va entrar en decadència i l’any 1593  es va suprimir el cenobi; a partir d’aquest moment es va convertir en església parroquial. El conjunt monàstic es va anar deteriorant progressivament. Durant la Guerra Civil va servir de polvorí, l’esclat de la munició el va destruir.   Actualment, el Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter, amb l’ajut institucional de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, té cura de la rehabilitació del conjunt monàstic.

Es tracta d’un conjunt format per una església monàstica de planta basilical i un recinte claustral, Avui encara es poden veure els murs perimetrals de l’església, un edifici de tres naus, amb un gran absis central, dos absidioles laterals i la nau central coberta per una volta de canó. El temple és un edifici de planta basilical de tres naus amb creuer i cimbori al centre. La nau central amb volta de canó  apuntat i les laterals amb volta completament semicircular.  L’església està capçada per un gran absis central, dos absidioles laterals. Del claustre original, d’estil romànic, només es conserva la galeria sud; es una estructura del segle XII amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals. 

L’interior de l’església albergava el retaule gòtic (cap a 1385) de Sant Esteve de Gualter, obra de Jaume Serra, actualment en el Museu Nacional d’Art de Catalunya.  El retaule és un conjunt pictòric realitzat amb la tècnica del tremp sobre fusta i estructurat en tres carrers.  Manquen la predel·la i el guardapols. 

Les  dependències annexes del claustre, restaurat  l’any 1986, s’han adaptat com a seu de l’ajuntament i de l’oficina de turisme  Es  pot contemplar una còpia del Retaule gòtic de Sant Esteve. 

Bibliografia

    Enciclopèdia del Romànic, Volum XVI