Monestir de Sant Pere de Camprodon

Bisbat de Vic

Plaça del Monestir

17867 Camprodon

Ripollès

972740136

Durada recomanada de la visita:20 minuts

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Sant Pere de Camprodon va ser un important monestir entre els segles XI i XV, del qual avui només se’n conserva l’església, un bellíssim i auster temple romànic.

L’origen del monestir de Sant Pere de Camprodon cal situar-lo en una antiga església edificada en un indret anomenat “campus rotondus” i consagrada l’any 904. Va ser el comte Guifré II de Besalú qui, a mitjans del segle X, va decidir fundar aquest cenobi benedictí i va ser precisament la protecció comtal a la qual estava sotmès el que va garantir que el monestir anés creixent en importància i propietats. Després d’un període de desordre al monestir, l’any 1078 es va unir a l’abadia de Saint-Pierre de Moissac, situada al sud de França, la qual depenia directament del monestir de Cluny. Aquest fet va repercutir tant en les costums monacals com en les característiques arquitectòniques de l’edifici. El segle XII va significar una època de revifalla per la comunitat monàstica, amb l’obtenció de noves propietats i dotacions que van fer possible la reconstrucció de l’església, que es va consagrar el 1169, i la construcció del claustre. La subjugació a Moissac es va allargar fins a mitjans del segle XV (1461), moment en què el monestir de Sant Pere de Camprodon ja havia iniciat el seu declivi. La comunitat monacal, però, hi va residir, amb alts i baixos, fins a l’exclaustració que va tenir lloc el 1835. L’església de Sant Pere és tot el que resta avui del monestir. És un bellíssim però auster temple romànic, amb influències de l’art cistercenc, de planta de creu llatina amb cinc absis quadrats. Prop del monestir hi ha l’església de Santa Maria, on actualment s’hi conserva l’arqueta de Sant Pal•ladi, una peça d’orfebreria gòtica del primer terç del segle XIV que funciona com a reliquiari que custodia les restes del sant, patró de la vila, i que sembla ser que és originària de l’església del monestir de Sant Pere, on es venerava.

horaris

Caps de setmana. Per visitar-la en altres horaris, demanar la clau a la rectoria a la plaça de Sta. Maria o Sr. Pere Clota, carrer monestir 13

Bibliografia

    Els monestirs catalans, Antoni Pladevall

    L'art romànic a la Vall de Camprodon, Ramon Vinyeta