Monestir de Sant Pau del Camp

Arquebisbat de Barcelona

Carree de Sant Pau, 101

08001 Barcelona

Barcelonès

93 441 00 01

santpau153@arqbcn.cat

www.santpaudelcamp.info

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Al cor de l'actual Barcelona hi ha amagat, entre els edificis del Raval i el Paral·lel, aquest petit cenobi benedictí datat del s. XII i que es manifesta com una de les mostres romàniques més ben conservades de la ciutat.

La documentació que ens permet fer afirmacions sobre aquesta obra és escassa. Sembla però que hi ha cert quòrum en afirmar que el monestir va poder estar fundat en anterioritat al 911, en referència a la data que apareix a la tomba de Guifre II, fill de Guifré el Pilós. Aquest edifici, potser fins i tot de promoció comtal, seria edificat fora de la muralla, possiblement sobre una construcció religiosa anterior. Aquesta manca de documentació es pot justificar tal vegada per l’atac que va patir entorn el 985 de les mans l’Al-Mansor en els seves ràtzies a la ciutat de Barcelona. Després de l’atac, el monestir quedaria deshabitat. El cenobi va reviure associat com a priorat a Sant Cugat del Vallès gràcies a la promoció de Guibert Guitard i a la seva esposa Rodlendis, del llinatge dels Bell-lloc, que el reconstruïren a les acaballes del s. XI. A partir del s. XIV l’edifici quedaria dintre de muralla. La llarga vida del cenobi sempre va estar vinculada a altres seus de les que depenia, com l’abadia de Montserrat el 1508, altra vegada a Sant Cugat el 1593, i fins i tot a Portella de Berguedà entorn el 1617. La desamortització del 1835 va fer que el monestir fos abandonat i l’església passés a ser parroquial. Durant la Guerra Civil va patir diverses destrosses que van reclamar una restauració.

Del conjunt monacal benedictí en destaca l’església. L’edifici és sobretot una construcció del s. XII com a conseqüència de la segona fundació. Presenta un planta de nau única, amb un transsepte molt marcat, rematada amb un absis central més gran i dos de laterals. La coberta és de volta de canó, i la zona del creuer està coberta amb cúpula octogonal traspassada per petxines. La façana principal, als peus de la nau, presenta mostres decoratives interessants. La porta, adintellada, està flanquejada per dues columnes culminades amb capitells marmoris de temes vegetals que daten d’època visigòtica. Aquest sostenen una línia d’imposta amb decoració fitomòrfica d’on arranca l’arquivolta de mig punt, donant però una sensació visual d’arc ultrapassat. Al timpà central hi ha la figura de la Maiestas Domini flanquejada per Sant Pere i Sant Pau. Als peus de les figuers una inscripció molt malmesa que permet encara llegir els noms dels promotors. La imatge és veu completada per les figures del tetramorf. La resta de la façana està articulada a través d’una doble filera d’arcuacions llombardes sostingudes per mènsules amb decoració geomètrica, zoomòrfica i cares humanes. 

És també destacable el claustre, segurament datat al s. XIII. A les cantonades hi ha quatre pilastres que emmarquen les galeries de columnes geminades. Aquestes sostenen uns capitells esculpits amb temes vegetals, d’animals fantàstics potser en referència als bestiaris, i fins i tot escenes historiades, de les que en destaca la temàtica extreta del gènesis. Els arcs lobulats són gairebé un únicum en territori català, hi s’han fet plantejar la seva relació amb reminiscències musulmanes. També és interessant la Sala Capitular, construcció del s. XIV on actualment hi ha ubicada la llosa sepulcral del comte Guifré II de Barcelona, i la sala noble del Palau de l’Abat, anomenada “Sala Abat Safont” (s. XIV-XV), damunt de la qual es bastí a començaments del s. XVIII l’esmentat palau. Durant un breu període de temps fou la seu del govern de la Generalitat de Catalunya fins l’11 de setembre de 1714.

horaris

...