Monestir de Sant Llorenç prop Bagà

Bisbat de Solsona

Monestir de Sant Llorenç prop Bagà

08694 Guardiola de Berguedà

Berguedà

www.dinapat.com (dinamització de patrimoni)

Durada recomanada de la visita:25 min

L'origen del monestir de Sant Llorenç cal situar-lo cap als s. VIII-IX en un assentament d'eremites. En un document del 898 es dedueix l'existència d'una comunitat regida per un abat, depenent de Sant Sebastià de Sull (Saldes).

El monestir es troba documentat per primera vegada al 898, moment en què es produeix una donació de terres. Gràcies a diferents donacions, en mans de comtes i senyors feudals, el monestir gaudí de gran prosperitat fins el segle XII, moment en què, degut a la manca de donacions i a l’apropiació de les terres i de béns, caigué en una decadència continuada. Aquesta situació durà fins el 1614, quan s’esdevingué el seu total abandó. El conjunt, víctima de diferents guerres i inclemències meteorològiques, fou restaurat per la Diputació de Barcelona entre 1982 i 2008.

La primera església, consagrada l’any 983, era de planta rectangular, amb tres naus separades per columnes, una porta principal a la façana est i altres de laterals que comunicaven amb les dependències monestir. Al s. XI es van afegir dues absidioles a l’extrem de ponent.
La reforma més important es va produir al s. XII, quan es va afegir, entre les absidioles, una tribuna a la meitat de la nau central i, sota aquesta, es va formar una cripta. El terratrèmol de 1428 va ensorrar la meitat de l’església i no es va tornar a refer fins al s. XVII. En època moderna es van adherir a l’exterior diversos contraforts, així com un campanar de torre massís Després d’altres reformes durant els s. XVIII i XIX, l’aspecte del temple va quedar modificat. Les obres de restauració de la Diputació de Barcelona, a finals del s. XX, van permetre recuperar els volums inicials i el seu interior tal com estava en el s. XV. 
L’església que s’ha conservat és la meitat més petita que l’original. Al sector sud de l’església les excavacions han permès de localitzar estructures que pertanyen al claustre i a les dependències del monestir

En el conjunt de l’església es conserva un peu d’altar i uns relleus preromànics a les finestres de llevant. A la planta inferior, hi trobem els únics testimonis materials dels murs de l’edifici romànic.

Elements a destacar

Part del claustre (s. XI)
Tribuna-cripta (s. XII)
Sala capitular (finals del s. XII, principis del s. XIII)
Dos tenants d’altar a l’interior
Detalls a portes i finestres (interior i exterior)