Monestir de Sant Joan de les Abadesses

Bisbat de Vic

Plaça de l'Abadia, s/n

17860 Sant Joan de les Abadesses

Ripollès

972 722 353

info@monestirsantjoanabadesses.cat

http://www.monestirsantjoanabadesses.cat/

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Sant Joan de les Abadesses va viure un període esplendorós entre els segles XII i XVI que ens ha deixat obres com el magnífic conjunt escultòric del Davallament, tallat en fusta l’any 1251.

Cinc anys després d’haver fundat el monestir de Ripoll, Guifré el Pilós, el 885, va fundar el que seria el primer monestir femení de Catalunya, Sant Joan de les Abadesses. Al capdavant va col·locar-hi la seva filla, Emma, qui va convertir-se en la primera de les abadesses d’aquesta comunitat. El cos de monges, però, va ser abolit l’any 1017 pel papa Benet VIII arran de la difusió dels rumors que deien que les monges no diuen una vida gaire exemplar, i d’una acusació presentada pel comte Bernat Tallaferro, qui volia apropiar-se del cenobi. Va ser aleshores quan s’hi va instaurar una canònica agustiniana. La comunitat de canonges es va consolidar al segle XII i es va afermar gràcies a l’abat Ponç de Monells (1140-1193) que va donar gran dinamisme a l’abadia i va consagrar la nova església l’any 1150.

A partir d’aquí s’inicià un període d’esplendor pel monestir que va continuar al llarg dels segles fins que es va dissoldre el 1592. Aquest període brillant de la vida monàstica de Sant Joan de les Abadesses es pot comprovar perquè s’han conservat obres tant esplèndides com el Davallament, esculpit en fusta l’any 1251 o el retaule d’alabastre de Santa Maria la Blanca, de 1343. El Davallament és un conjunt escultòric de set figures de dimensions naturals que es coneix també amb el nom de Santíssim Misteri, arran d’haver-se descobert, en renovar la policromia del conjunt l’any 1426, una hòstia a l’interior d’un reliquiari amagat a dins del front de Crist. Pel que fa al retaule, aquest va ser construït per artistes florentins i narra les escenes de la infantesa de Crist. L’interior de l’església acull també altres elements gòtics importants com el retaule de Sant Agustí o la tomba del beat Miró de Tagamanent, canonge del monestir i fill de Ramon Berenguer i Ermessenda. Adossat a l’església hi ha el claustre gòtic, que va ser construït a partir de l’any 1442 sobre del claustre romànic preexistent, i el Museu del Monestir, que recull objectes de tots els gèneres artístics vinculats als diferents aspectes culturals i religiosos de la vida monàstica i que val la pena de visitar.

Després de la decadència i l’abandonament de les funcions del monestir, el complex va ser restaurat profundament durant el segle XX, en dues onades: la primera dirigida per Puig i Cadafalch, entre 1912 i 1925, i la segona dirigida per Duran i Reynals, entre 1948 i 1945. Ambdós arquitectes van buscar la restitució dels àmbits romànics originals, dels quals cal destacar l’església de nau única encapçalada per un ampli transsepte de cinc absis.

Bibliografia

    CRISPÍ, Marta (ed.); MONTRAVETA, Míriam (ed.). El monestir de Sant Joan de les Abadesses. Sant Joan de les Abadesses: Junta del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, Consorci Ripollès Desenvolupament, 2012. ISBN: 978-84-615-7211-3