Hospital de Cervelló d'Olesa de Bonesvalls

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Carrer Santa Marta, 19

08795 Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès

Durada recomanada de la visita:45 min

L'hospital de Cervelló va ser fundat a mitjans del s. XIII a Olesa de Bonesvalls per la família Cervelló i el bisbe de Barcelona, i va mantenir la seva activitat fins entrat el s. XIX. És un dels hospitals medievals més ben conservats de Catalunya

L’Hospital de Cervelló fou fundat l’any 1262 per Guillem de Cervelló on, en el seu testament, expressa la voluntat de la fundació d’un recinte hospitalari al terme d’Olesa de Begueres amb la intenció que acollís a pobres, pelegrins i viatgers que passaven per l’antic camí de Barcelona a Vilafranca del Penedès. Dotat posteriorment amb la vila de Sant Joan d’Olesa i amb altres possessions, fou administrat en una primera etapa pel prior de Sant Pau del Camp de Barcelona, i ja en el segle XIV pel bisbe de Barcelona. 

L’edifici està emmurallat i té una aparença militar. A un lateral de la sala hospitalària ostenta una torre de defensa de planta quadrada amb finestres geminades, d’estil transitori a cavall entre romànic i gòtic. Com a curiositat, encastat al mur exterior per sobre la porta, s’hi pot observar un cap esculpit en marbre, probablement d’època romana. Durant els s. XVI i XVII es va reformar l’interior de l’hospital. L’edifici té dues naus rectangulars de cinc trams superposades, formant dos pisos coberts amb arcs diafragmàtics apuntats que culminen a la segona planta amb un sostre a dues aigües. La façana principal està feta amb un carreu molt ben escairat i, seguint el perímetre on es veuen restes de la muralla, es poden distingir escuts de la casa de Cervelló marcant el patrocini, així com una inscripció sobre el portal adovellat de la façana oposada amb la data d’una de les intervencions de restauració, feta l’any 1590 per Guillem de Cervelló i el bisbe Joan Dimes.

Pel que fa a la capella de Santa Maria de l’Anunciació sembla producte de diferents fases constructives iniciades ja al s. XIII. La capella va patir fortes destrosses durant la Guerra Civil i va ser restaurada per l’arquitecte Puig i Boada l’any 1953. Poc es conserva de la decoració original de la capella, només unes pintures murals al sector de l’arcada apuntada de les parets est i nord que daten del s. XIV, encara que el seu estat de conservació és delicat.

Elements a destacar

Antic hospital, un dels més ben conservats de Catalunya
Torre de defensa
Església del recinte

horaris

Tancat, només s'obre per celebracions.