Església parroquial de Sant Martí del Brull

Bisbat de Vic

BV-5301

08559 El Brull

Osona

938 832 655

Consagrada el 1060 per Guillem de Balsareny, Sant Martí del Brull sempre ha estat l'església parroquial del lloc. A banda de l'altar de St. Martí, també s'hi retia culte a St. Miquel i a St. Joan. Al 1357 també s'hi documenta l'altar de Sta. Maria.

L’església de Sant Martí del Brull és un edifici d’origen romànic, d’una sola nau i coberta per volta de canó allunetada. Està capçada per un absis semicircular,  que originàriament devia ser una capçalera trevolada. Al s.XVI, però, les dues absidioles laterals van ser substituïdes per dues capelles quadrades. La porta d’entrada s’obre a la façana de ponent. En època barroca, les lesenes situades a la façana principal, on trobem el portal, van ser retallades per poder-hi obrir un òcul, al mateix temps que les van allargar fins a la motllura que corona la façana. La porta primitiva encara es conserva situada al sud, però aparedada, al lloc on més tard es va construir un atri del qual en queden dos pilars amb els seus arcs.

L’interior de l’absis està decorat amb cinc nínxols o fornícules semicirculars separades per mitges columnes. Aquest espai estava decorat antigament amb pintures al fresc d’època romànica. Els murals foren descoberts al 1909 i, l’any 1935 foren traslladats al Museu Episcopal de Vic, on encara avui es conserven. El campanar va ser aixecat l’any 1791.