Església parroquial de Sant Joan d'Oló

Bisbat de Vic

St.Joan d'Oló

08273 Santa Maria d'Oló

Bages

938385227

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIL

L'actual església de Sant Joan d’Oló va ser beneïda el 25 d’agost de 1639, data molt propera a la degollació de Sant Joan Baptista, titular de la parròquia.

L’any 1643 s’hi traslladà el Santíssim Sagrament des de l’església vella. Fou a partir d’aquest moment que el nou edifici assumí totes les funcions parroquials.  La nova església parroquial de Sant Joan d’Oló es degué edificar perquè l’església vella, coneguda popularment com Sant Joan Vell, a més de desavinent, devia haver esdevingut petita a causa del creixement demogràfic de la zona. De l’antiga església, de factura romànica, només en resten parts dels murs laterals i de l’absis.  L’església nova de Sant Joan d’Oló esdevé un clar exemple d’una parròquia rural del s.XVII. L’edifici és d’una sola nau, amb dues capelles laterals a dreta i esquerra i un gran cor que s’eleva per sobre l’entrada. El campanar, de planta quadrada, va ser construït entre 1637 i 1640. Al davant mateix de l’església hi ha un elegant comunidor cobert, lloc on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades. El cementiri està adossat al mur esquerra de l’església i té, al centre, una creu de pedra coetània a la construcció del conjunt parroquial. L’església de Sant Joan d’Oló fou moblada, al llarg d’un segle, amb un conjunt de retaules barrocs força interessants: el de la Mare de Déu del Roser, construït a principis del s.XVII, el retaule major, construït entre els anys 1656 i 1665 per l’escultor manresà Pere Sunyer, i el de Sant Isidre, datat a mitjans del s.XVII i d’autor desconegut.

Elements a destacar

El retaule major de St. Joan construït entre 1656-1665 per l'escultor manresà Pau Sunyer
Els dos retaules laterals de la Mare de Déu del Roser s.XVII i de St. Isidre s:XVIII. Els tres retaules comprenen tot el període de l'art barroc de Catalunya.

horaris

Està tancada. Cal avisar per visitar-la.