Església parroquial de Sant Cristòfol de Beget

Bisbat de Girona

Carrer Bell Aire, 2

17867 Beget (Camprodon)

Ripollès

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L’església de Sant Cristòfol de Beget constitueix un magnífic exemplar de l’arquitectura romànica de l’alta Garrotxa, amb elements decoratius tant característics com les arcades cegues llombardes.

El temple de Beget va ser alçat, segons sembla, per iniciativa del monestir de Sant Pere de Camprodon, durant el segles XI i XII. La primera notícia documental que se’n té es troba l’any 979 al testament del comte Miró, molt lligat al monestir de Camprodon, on cedeix un alou a la vall de Beget. L’església, doncs, va ser construïda en aquest indret de l’alta Garrotxa i constitueix un magnífic exemplar del romànic català. Des de la distància es pot veure el seu campanar de quatre pisos adossat a la banda sud de l’església, a l’alçada del transsepte. Cada pis està decorat amb arcades cegues llombardes i un fris amb dents de serra, elements decoratius característics d’aquest primer romànic dominant a Catalunya, que prenia aquests elements de l’arquitectura típica llombarda.

Pel que fa a l’església, aquesta és d’una sola nau coberta amb volta de canó apuntada. El seu interior es conserva gairebé intacte des de fa segles ja que la Guerra Civil no la va afectar, per tant, s’hi pot contemplar, per exemple, la pila baptismal romànica o l’espectacular talla romànica de fusta policromada del Crist en Majestat, coneguda com la Majestat de Beget, del segle XII, que es troba en l’espai principal del primer pis, adossada a un fons amb pintures del segle XVII. Aquesta peça, de més de dos metres d’alçada i gairebé dos metres d’amplada, és considerada una de les obres cabdals de l’escultura romànica catalana.  Una altra peça que s’ha conservat fins els nostres dies dins l’església és el retaule d’alabastre de Beuda, del segle XIV, amb escenes de la vida de la Verge i de Jesús i que incorpora una imatge policromada, també d’alabastre, de la Verge de la Salut.