Església del monestir de Sant Ponç de Corbera

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Camí antic de Sant Ponç, s/n

08757 Corbera de Llobregat

Baix Llobregat

936 501 351 / 936 500 211

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'església de Sant Ponç de Corbera és l’única mostra conservada de l'antic cenobi benedictí que portava el mateix nom

Malgrat la destrucció del conjunt monàstic, l’església, que és una bona mostra del primer romànic del s. XI, ostenta un molt bon estat de conservació. Aquesta era en origen part d’un monacat benedictí depenent de l’abadia de Cluny a través del monestir de Sant Pere de Casserres.  Les restes monàstiques no es conserven i segurament hi ha alguna mostra dels seus vessaments sota de construccions modernes.

Sembla que l’arquitectura que es conserva data del s. XI, encara que hi ha indicis que ubiquen l’establiment de la comunitat uns anys abans. Les primeres noticies documentades, però, són de 1068. Antoni Pladevall proposa que la construcció del cenobi fou portada a terme pel levita Guillem de Mediona, o una persona afí al seu cercle entre 1025 i 1050. Després de la dependència a Sant Pere de Casserres, la congregació va passar de mà en mà fins acabar a les de Sant Pau de Camp fins el moment en que l’edifici va ser exclaustrat. Segons Puig i Cadafalch, l’església va ser construïda entre els anys 40  i  70 del s. XI.

És un edifici d’una nau única amb capçalera tripartida, amb tres absis semicirculars que es comuniquen entre si i formen un transsepte marcat. En l’absis central i de migdia hi ha restes de pintura mural romànica amb temes ornamentals i vegetals. És molt probable que originàriament aquesta decoració cobrís tot l’espai. Hi ha també un cimbori ubicat sobre el creuer culminat amb cúpula i traspassat amb trombes  i corona per un campanar. La nau central està coberta amb volta de canó  articulada amb arcs faixons. L’exterior està decorat amb els elements típics de l’arquitectura llombarda. Les arcuacions i les lesenes però s’uneixen creant una arcuació més llarga que pren tot el mur. L’edifici també constava de tres portes: una que donava a l’espai del cementiri, la porta per als monjos i la porta als peus per els fidels. A l’extrem occidental del mur es conserven unes sitges distribuïdes per tota la nau i les restes del forn que s’utilitzà per l’excussió de les campanes. La façana dels peus s’obra amb una porta de mig punt amb unes dovelles molt ben escairades. Les lesenes articulen la decoració del mur, que a la part superior té dos registres de finestres de mig punt. Per sobre d’elles un gran finestral geminat amb una columna al mainell.