Església de Santa Maria la Major de Montblanc

Arquebisbat de Tarragona

Plaça de Santa Maria

43400 Montblanc

Conca de Barberà

977 86 01 10

Durada recomanada de la visita:1h

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

En la part més enlairada del municipi s’alça, amb aires de catedral, de Santa Maria la Major. La seva construcció s’inicià a principis del s. XIV però per raó de la pesta negra quedà inacabada i no es finalitzà fins ben entrat el s. XVII.

És un edifici imponent del més pur estil gòtic català format per una única nau amb tres trams coberts amb volta de creueria i capçalera poligonal adossada amb capelles obertes entre els contraforts. Les claus de volta són esculpides amb escenes de l’antic testament i les capelles laterals amb arcs creuers que contenen signes heràldics dels rics prohoms montblanquins que les finançaren.

La part exterior amb contraforts, enlairen les parets rematades amb agulles i gàrgoles. Entremig uns finestrals gòtics bipartits il·luminen l’interior. La façana, obra de l’escultor Agustí Pujol I (1590), és una de les més importants del renaixament del país La porta, formada per tres cossos, té en l’inferior l’entrada semicircular amb timpà des d’on sobresurt la imatge de la Verge amb el Nen als braços entre dos escuts de la Vila i dos àngels en actitud de pregària. El segon cos, més baix que l’anterior, està format per fusts estriats i capitells d’ordre compost, obrint-se nínxols amb els quatre apòstols restants. Al mig apareix la figura del Pare Etern. Al tercer cos ressalta al mig l’escut de la Vila amb una orla i un aguilot a cada costat i damunt un bust amb casc. L’església conserva un gran retaule gòtic de pedra policromada dedicat a Sant Bernat i sant Bernabé i la imatge gòtica de la Mare de Déu del Cor, així com un orgue monumental i altres peces notables.

Elements a destacar

Mare de Déu del Cor (talla del s. XIV en fusta policromada)
Reliquiari de Sant Maties (s. XIV)
Orgue barroc construït el 1607 i restaurat el 1977
Façana de Santa Maria
Retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé

horaris

Oberta de dilluns a diumenge: de 11h a 13h i de 16h a 18h.

horaris missa

Dissabtes i vigílies a les 20.00 h. (estiu).

Diumenges i festius a les 12.30 h.

Bibliografia

    Guia de Montblanc, Josep Mª Porta Balanyà (director de l'Arxiu Comarcal)

    Guies de Montblanc, Francesc Badia, Veguer d'Andorra

Dades Turístiques

Oficina Municipal de Turisme de Montblanc

Antiga església de Sant Francesc s/n

43400 Montblanc

T. 977 861 733 | turisme@montblanc.cat | www.montblancmedieval.cat