Església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Avda.del Castell, 99

08731 Sant Martí Sarroca

Alt Penedès

93 899 16 69

Durada recomanada de la visita:45 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Integrat dins el conjunt monumental de la Roca, juntament amb el castell de Sant Martí Sarroca, destaca la profusa decoració escultòrica aplicada a l'arquitectura visible de tota l'església i, d’una manera particular, a l'exterior de l'absis

L’església de Santa Maria està construïda sobre la base d’un edifici anterior datat al s. X i que fou promogut per Arnau de Santmartí. La construcció que es veu avui en dia és de finals del s. XII i va ser consagrada el 1204 sota la promoció de Ferrer de Santmartí. Aquesta edificació està situada al cim del turó de la Roca que, juntament amb el castell de Sant Martí Sarroca, formen l’anomenat Conjunt monumental de la Roca.

És un edifici de planta de creu llatina, d’una nau amb un absis semicircular, molt ric en decoració escultòrica i amb arcades a l’interior i a l’exterior sostingudes per columnes amb capitells ornats. La nau està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada amb arcs faixons sustentats a la part dels peus amb pilastres, i al cos de la nau amb columnes semicirculars adossades als murs amb capitells de decoració vegetal. Sobre el creuer s’alça un cimbori, format per una cúpula semiesfèrica sobre petxines, damunt la qual, el 1600, fou bastit el campanar octogonal, amb balustrada. De la construcció romànica del segle XI en resta, a més de la nau, la base d’una gran torre campanar adossada al mur Sud, amb restes de lesenes de tipus llombard.

Si un element destaca del conjunt és la decoració exterior de la capçalera. Sota la teulada hi ha una cornisa amb motius vegetals recolzada per mènsules esculpides amb motius geomètrics, fitomòrfics i caps d’animals i homes, que es repeteix en tot el mur perimetral. A la zona de les tres finestres d’esqueixada única es desenvolupen sis arcuacions sostingudes en columnes amb capitells decorats també amb motius vegetals.

L’església de Sant Martí Sarroca és un dels edificis del segon romànic amb una decoració escultòrica més rica de tot Catalunya.

A l’església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca es conserva, també, un magnífic retaule gòtic del 1415, atribuït a Jaume Cabrera, deixeble dels germans Serra i de Borrassà. A l’interior es conserven dues piques baptismals renaixentistes del segle XVI. Mare de Déu Imatge de fusta policromada de la Verge asseguda en un tron amb el nen a la falda. Duu túnica i mantell, amb corona i una bola a una mà. 

Elements a destacar

Decoració exterior de la capçalera
Retaule gòtic
Retaule barroc

Bibliografia

    L'església de Sta.Maria 800 anys testimoniant St.Matí Sarroca, treball de recerca

    Recuperem la història en imatges, St.Martí Sarroca 1900-1976

    Rutes de Mir Geribert, 8 itineraris pel romànic de l'Alt Penedès, Anna Moret i Oriol Vilanova

    Sant Martí Sarroca, l'empremta de la gent, editat per Ajuntament

    Sant Martí Sarroca, pont del temps, Salvador Llorac i Santis