Església de Santa Maria de Porqueres

Bisbat de Girona

GIV-5248

17834 Porqueres

Pla de l'Estany

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L’església de Santa Maria de Porqueres és un exponent indiscutible del romànic; un edifici de gran sobrietat però amb elements escultòrics decoratius molt interessants.

Aquesta petita però bonica església, a tocar de l’estany de Banyoles, té una llarga història. Gràcies a les excavacions que s’hi ha portat a terme es coneixen vestigis de l’època ibera i visigòtica en l’indret de l’actual temple. S’hi ha trobat, també, restes d’un temple pagà i d’un temple paleocristià. Se sap que ja existia una capella a la zona l’any 840 i un document del segle X (906) l’esmenta com una possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. L’església romànica que coneixem avui, però, va ser aixecada l’any 1182.

El petit temple té una sola nau, coberta amb volta de canó, amb un arc triomfal que dóna pas a un absis –de cos més baix i paviment més alt– amb tres absidioles i dues capelletes que eixamplen l’àmbit però que no sobresurten del mur exterior. A l’absis s’hi conserva una biga de fusta policromada original. És destacable la decoració escultòrica de l’edifici, tant de l’interior com de l’exterior, que de tant en tant trenca amb la sobrietat del conjunt. Capitells, frisos, cornises i arcs estan esculpits amb decoracions figurades i vegetals que mereixen un moment d’atenció.

La portalada, juntament amb l’arc triomfal de l’interior, és un dels elements més interessants. A diferència de la majoria d’esglésies d’aquesta època, aquí el pòrtic sobresurt del pla de la façana i està ricament decorada als seus capitells i a l’arquivolta interior, on hi ha un seguit de medallons que recorden les monedes romanes, on s’hi representen animals, figures humanes i ornamentals.