Església de Santa Maria de Llerona

Bisbat de Terrassa

Carrer Pas de la Creu, s/n

08520 Les Franqueses del Vallés (Llerona)

Vallès Oriental

938 702 838

http://www.esglesiallerona.cat/

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Sobre un turonet, dins el terme de les Franqueses del Vallès, destaca aquest edifici documentat des del 990, i que conserva evidències de construccions des del seu origen fins al segle XV.

Santa Maria de Llerona es documenta a l’indret des de 990. Precisament del segle X es daten les primeres evidències arquitectòniques que conserva la construcció actual.

La planta de l’església és de creu llatina, amb capçada quadrada i dos absis laterals tancant la creu i remarcant el transsepte, tota coberta amb una volta de pedra lleugerament apuntada. El cos de l’edifici fou reforçat al segle XV, donant un aire gairebé militar al temple, ja que durant el 1485 va ser una zona de protecció de les revoltes Remences. Aquesta aire militaritzant es fa present per exemple en les torres que s’aixequen sobre els absis laterals, o en la reforma de la façana, als peus de la construcció.

En la base de l’edifici del segle X al segle XII es van aplicar petites remodelacions que afectaven sobretot a elements decoratius, com les finestres de doble esqueixada de l’absis, o la portalada al mur sud, oberta amb una porta d’arc de mig punt, una arquivolta que es recolze sobre dues columnetes que emmarquen la porta. Aquestes tenen sengles capitells amb decoració escultòrica d’estil romànic. En un d’ells hi ha una representació de una carassa envoltada per fulles d’acant, mentre que a l’altre veiem una clara referència a l’assumpció de Maria. Sobre la façana hi ha un campanar de cadireta que al segle XVII es va convertir en una torre. Durant la guerra Civil el temple i l’arxiu foren cremats, produint sobretot moltes pèrdues en la documentació parroquial.

Bibliografia

    1990 Llerona, un poble amb arrels, Mn Mas