Església de Santa Maria de Cap d'Aran de Tredòs

Bisbat d'Urgell

Carrer Catran;Ag. Tredós, 20

25598 Tredòs

Vall d'Aran

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: Incoat BCIN

Magnífica església romànica del segle XI, és l’única amb cripta i campanar exempt a la Vall d’Aran. La planta és basilical amb tres naus i tres absis semicirculars. També destaca per les cobertes de pissarra, per la pila baptismal d’immersió i pel retaule barroc.

L’església de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs es va començar a construir al segle XI, les parts més antigues, i va ser ampliada Durant els segles XII i posteriors. 

La seva configuració arquitectònica de l’església respon a un dels cànons de l’arquitectura romànica: un edifici de planta basilical de tres naus, amb volta de canó capçada per tres absis. L’església de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs presenta dues característiques insòlites respecte a la resta del patrimoni eclesiàstic de la Vall d’Aran: la presència d’una cripta a la part inferior de l’altar i l’emplaçament de la torre campanar apartada del cos de l’edifici religiós. La cripta consta de dos espais, un de rectangular i un altre de semicircular, separats per un arc de mig punt adovellat.
Respecte a la torre campanar, tot i que es conserva la base del que possiblement era el campanar original romànic, la resta del cos de l’actual campanar fou construït en èpoques posteriors.
Per últim cal remarcar que l’església de Cap d’Aran disposava d’unes pintures murals romàniques que s’atribueixen al cercle del Mestre de Pedret, del tombant dels segles XI i XII. Aquestes pintures foren arrencades i portades fora d’Aran, i actualment la part més important del conjunt pictòric es pot veure al museu The Cloisters de Nova York.