Església de Santa Maria d'Organyà

Bisbat d'Urgell

Plaça de l'Església

25794 Organyà

Alt Urgell

97 338 31 57

www.organya.cat

Durada recomanada de la visita:30 min.

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'edifici de planta basilical de tres naus, ha sofert moltes remodelacions al llarg dels segles. Dels s.X-XII es conserva l'absis, semicircular i ornamentat amb un fris i el mur oest on hi ha la porta amb tres arcs apuntats en degradació.

Les primeres referències de l’església parroquial de Santa Maria d’Organyà  daten de l’any 993 quan, per qüestions d’espai, es promogué la construcció d’un edifici totalment nou que va ser consagrat el 1057 i degué ser organitzat, ja,  com a canònica.  Un greu incendi va propiciar la refundació de la canònica el 1090. Durant els s. XIII i XIV l’edifici romànic es reformar vàries vegades. Abans de l’extinció de la canònica, al s. XVI, encara es produïren noves reformes importants a l’edifici. El 1539 el Papa Pau III decretà l’annexió de la canònica a la mensa capitular d’Urgell, la qual cosa va comportar nous canvis en l’edifici. La col·legiata es va suprimir definitivament l’any 1851. A partir d’aleshores, i fins a l’actualitat, l’església només té la funció d’església parroquial. Anys més tard, al 1911,  es va produir una profunda reforma de l’edifici. Actualment l’església té tres naus, si bé en època romànica només en tenia una acabada en un absis semicircular que ha quedat parcialment ocult per les intervencions posteriors.  Encara, però, són visibles dues de les tres finestres de mig punt i doble esqueixada que tenia.
Es conserva també la paret de la façana oest, de factura romànica, construïda al s. XIII amb carreus molt grossos i ben tallats. La porta d’accés està formada per tes arcs apuntats amb tres arquivoltes que descansen en una imposta decorada amb motius vegetals.  Posteriorment es va sobrealçar el temple, construint una galeria amb vuit arcs de mig punt. Es construeix, també un gran campanar de torre en l’angle nord-est.
Actualment a l’església hi ha instal·lada una rèplica de la Majestat d’Organyà del s. XII, l’original de la qual es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
El 1904 l’historiador J. Miret i Sans va descobrir les conegudes Homilies d’Organyà, escrites a finals del s. XII o principis del XIII, considerades durant molt de temps l’escrit més antic conservat en llengua catalana. Actualment es conserven a la Biblioteca de Catalunya, encara que n’hi ha una còpia a l’església de Santa Maria.

Elements a destacar

Còpia de les Homilies d'Organyà (s. XII-XIII)
Fragments de pintura romànica
Rèplica de la Majestat d'Organyà (s. XII)

horaris

Només per culte.