Església de Santa Maria d'Avià

Bisbat de Solsona

Camí de Santa Maria

08610 Avià

Berguedà

Durada recomanada de la visita:20 min

Dins del terme d’Avià, format al voltant de la parròquia de Sant Martí, hi ha l’església de Santa Maria. El temple, marcat per una clara austeritat ornamental, és una construcció romànica de mitjans del s. XII.

La primera referència documental és de l’any 983, en l’acta de consagració de Sant Llorenç prop Bagà. Posteriorment, el temple mantingué la categoria de parròquia fins el 1312. La construcció actual, del s. XII, fou molt malmesa durant la Guerra Civil al convertir-se en un magatzem. Per aquest motiu fou restaurada als anys setanta del segle passat. En aquest moment s’eliminà una façana construïda al s. XVIII i es restaurà l’original.
Santa Maria d’Avià és una església petita d’una sola nau amb un absis semicircular, l’amplada del qual és pràcticament igual a la de la nau. L’espai es cobreix mitjançant una volta de canó de mig punt que es reforça per dos arcs torals. La capçalera es cobreix amb una cúpula de quart d’esfera. Exteriorment s’hi observa un aparell format amb carreus de petites dimensions organitzats amb files horitzontals. La porta d’entrada, constituïda per dos arcs de mig punt adovellats i en gradació que arrenquen d’una imposta simple, s’obra prop dels peus de l’església. A la façana occidental, que sobresurt en alçada, s’aixeca un campanar d’espadanya amb dues obertures d’arc de mig punt. Així doncs, tan a l’interior com a l’exterior, hi ha una gran austeritat decorativa. L’únic element ornamental és una cornisa amb filada de lloses que recorre el mur absidal i els laterals.
En relació a l’església, un dels elements més destacats és el frontal d’altar del s. XIII, actualment conservat al MNAC. Aquest moble litúrgic, elaborat pel Mestre d’Avià entre l’any 1170 i el 1200, és presidit per la Maiestas Mariae. Als laterals es narren diferents escenes en relació a la vida de la Verge, com és l’anunciació, la visitació, el naixement de Jesús, els tres reis mags i la presentació al temple. Un frontal que, en el seu conjunt, mostra una certa evolució respecte el hieratisme romànic.

Elements a destacar

Porta d'entrada formada per dos arcs de mig punt en degradació
Pica baptismal (s. XV-XVI) davant de l’església
Reproducció del frontal d'altar (s. XIII)