Església de Santa Maria d'Arties

Bisbat d'Urgell

Plaça Sapujo, 1

25599 Arties

Vall d'Aran

973 640 021

Durada recomanada de la visita:40 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Declarada ‘Bé Cultural d'Interès Nacional’, Santa Maria d’Arties està considerada com un estendard de l'arquitectura romànica aranesa. Es troba situada en un punt elevat d’aquesta població on també hi havia el castell d'Arties, del qual només es conserva una torre.

Santa Maria d’Arties és un edifici de planta basilical de tres naus, encapçalades per tres absis dels quals només es conserven els dos laterals i semicirculars. L’absis central es va perdre i ha estat reconstruït modernament. En els absis laterals hi trobem decoració d’arquets cecs i una franja d’escacat en diagonal. En l’absis sud els arcs llombards descansen sobre mènsules adornades amb motius i línies horitzontals, amb algun detall com una creu entre dos dels arcs, o un motiu esquemàtic en vegetal. En la decoració de l’absis nord hi una forma de cara. La nau central és de volta de canó i al llarg del temps ha patit un procés d’obertura que encara es pot veure en els desploms de les pilastres. L’any 1999 s’hi va fer una intervenció per solucionar aquesta disfunció. Les naus laterals són de volta d’un quart de circumferència i queden separades de la central per una arcada d’arcs de mig punt que reposen damunt de sis pilars cilíndrics que separen el temple longitudinalment en quatre trams.

L’edifici està datat del segle XII, relativament tard en comparació a altres esglésies araneses, i malgrat les reformes conserva el seu aspecte romànic inicial, especialment als absis i la porta nord. A la paret sud hi podem veure quatre contraforts moderns, així com un sortint a la paret nord.

L’edifici té dues portalades d’accés. La portalada principal que s’obre a la façana nord presenta sis arcs de mig punt, adovellats, suportats per muntants amb el mateix nombre de pilastres cilíndriques. La decoració presenta motius com l’escacat i botons semicirculars. L’ultima arquivolta està rematada amb una sanefa amb escacat en diagonal, idèntica a la de la cornisa dels absis. Dues mènsules estan decorades amb forma de cares masculines, i una creu està gravada en un dels blocs al costat de la porta. La porta encarada al sud comunica amb el cementiri, i presenta tres arcs de mig punt en degradació, transmesos als muntants, sense decoració. Al mur sud hi ha una finestra estreta i allargada, amb decoració amb motius vegetals sobre l’arc d’obertura, format per un únic bloc de pedra.Una segona finestra està al tram proper a la capçalera, amb un arc apuntat, de transició al gòtic, i tres arcs sobre parells de columnes. La part superior dels arcs conserva restes de pintura. A l’extrem oest de l’església hi ha un campanar de cinc pisos amb coberta piramidal, d’estil situat entre el romànic i el gòtic, executat a finals del segle XIII o principis del XIV. A l’extrem est hi ha un campanar d’espadanya.

Bibliografia

    Arquitectura de les esglésies d'Aran. Serrate.