Església de Santa Maria Assumpta d'Arenys de Mar

Bisbat de Girona

Plaça de l'Església, s/n

08350 Arenys de Mar

Maresme

937 920 096

arenysdemarparroquia@gmail.com

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L’església és una barreja curiosa d’estils arquitectònics i custodia un dels retaules barrocs conservats més importants de Catalunya, de Pau Costa.

L’església d’Arenys de Mar data del segle XVI (1574-75) i va néixer del desig de constituir una comunitat diferenciada de la de Sant Martí d’Arenys, amb una parròquia pròpia. La nova església, dedicada a Santa Maria, es va bastir aprofitant la preexistent capella de Sant Elm i dependria de la de Sant Martí fins l’any 1781. L’edifici és una barreja curiosa d’estils: l’estructura dels murs és renaixentista, la coberta de la nau i les capelles laterals és de volta ogival gòtica i la façana és barroca amb decoracions característiques del rococó.

El temple d’Arenys de Mar custodia al seu interior un dels retaules barrocs conservats més importants de Catalunya, construït entre el 1706 i el 1711 per l’escultor vigatà Pau Costa. El retaule presenta escenes de la vida de la Mare de Déu (la Visitació, l’Adoració dels Mags, la Presentació i la Nativitat), inspirades en gravats del pintor italià Carlo Maratta. A les fornícules de banda i banda hi ha imatges de sants de devoció popular (Josep, Francesc de Paula, Pere i Pau). I al centre hi trobem, a la part superior, la imatge del Pare Etern, a sota Sant Zenó, patró de la vila, i la Mare de Déu.