Església de Santa Cecília de Bolvir

Bisbat d'Urgell

Plaça de l'Església

17539 Bolvir

Cerdanya

972 895 001

bolvir@ddgi.cat

www.bisbaturgell.org

Església romànica del segle XII. Posteriorment es va afegir la sagristia i dues capelles.  A l’interior hi ha un retaule gòtic del segle XV.

La seva construcció data de finals del segle XII, més tard s’afegí la sagristia i dues capelles que sobresurten de la nau. És un edifici romànic de planta rectangular capçada amb un absis semicircular cobert igual que la nau amb una volta de canó apuntada. L’absis està  decorat amb un fris de dents de serra  d’on surten petites mènsules, gairebé totes elles amb motius escultòrics.  El portal, restaurat l’any 1928,  està format per tres arquivoltes, la central sobre columnes amb capitells zoomòrfics.  El campanar és més tardà respecte l’església, és una torre adossada amb coberta piramidal, a una pedra de la seva base es veu la inscripció JHS 1589.

L’església conserva un retaule gòtic del segle XV. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya  hi ha un frontal d’altar romànic (segles XI-XIII), amb escenes pintades de la vida de Santa Cecília i Sant Valerià i al Museu Diocesà d’Urgell es conserven algunes peces d’orfebreria.

Bibliografia

    Les esglésies romàniques de la Cerdanya , Ventosa i Serra,2004