Església de Sant Víctor de Dòrria

Bisbat d'Urgell

Plaça de la Vila

17536 Dòrria (Toses)

Ripollès

972 736 392

www.toses.org

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN (tot el poble)

Església situada a dins del nucli de Dòrria, de nau única amb absis rectangular no diferenciat i campanar quadrat. A l'exterior, al costat de l'accés actual, es veuen les restes de la porta original, amb forma d'arc de ferradura.

Església consagrada l’any 903 pel bisbe Nantigís d’Urgell. Fou una parròquia tan important com la de Toses, ja que s’hi reunien els consellers d’aquest municipi als segles XVII i XVIII.

De l’antic edifici romànic (s. XII), només en queda la part oest de la nau. El reste és fruit de modificacions del segle XVII. Hi destaquen pintures murals romàniques (s. XII) de gran valor històric i arctístic, trobades durant la seva restauració el 1997-99. La zona del presbiteri és presidida per la Maiestas Domini, envoltada dels símbols dels evangelistes. A cada costat s’hi representaren els arcàngels Miquel i Gabriel i ja en els murs, els apòstols. A l’arc triomfal es conserven dos símbols del zodíac (bessons i sagitari). La Maiestas Mariae, acompanyada dels profetes David, Ezequiel i els àngels, es troba a la volta de la nau. A la paret sud del presbiteri s’ha conservat un rostre que data de l’època preromànica (s. X).

Dòrria és un dels pobles històricament més importants de la Vall.  El trobem documentat com a Duaria al 839 dC. La situació elevada del poble permet una panoràmica de la Vall de Ribes.

Bibliografia

    Dòrria, 1100 anys de vida, Miquel Sitjar

    Pintures Romàniques de l'Esglèsia de St. Víctor de Dòrria, Pere Rovira, MªTeresa Matas, Joan F.Cabestany i Fort