Església de Sant Pere d'Abrera

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de l'Església

08630 Abrera

Baix Llobregat

937 700 057

parroquia.abrera@gmail.com

www.parroquia-de-sant-pere-d-abrera.com

Durada recomanada de la visita:30 min

Dins del municipi d'Abrera, a la comarca del Baix Llobregat, trobem l'església de Sant Pere d'Abrera, documentada per primera vegada vers el 1110. Esdevé una mostra harmoniosa del primer estil romànic de Catalunya

La parròquia de Sant Pere d’Abrera, dins del terme del castell de Voltrera, és esmentada el 1100 quan Guillem Ramon, senyor de la baronia de Castellbell, llegà cinc mancusos per a la seva dedicació. Coincideix quan la població d’Abrera es traslladà d’una zona fluvial a un punt més elevat i l’església esdevé epicentre de diverses masies que generaria el centre urbà actual.

L’edifici mostra una planta de nau única i capçalera tripartida amb tres absis semicirculars disposats en creu que tenen tres finestres de mig punt obertes al mur. Els absis generen tres arcs formers que volten un creuer cobert amb volta d’aresta i les naus són cobertes amb volta de canó.

Al s. XII l’edifici patí una ampliació que va afectar les parets de la nau, així com la porta d’entrada al mur lateral. Aquest accés està format per una arquivolta de mig punt esculpida amb roleus i motius vegetals que es sosté a través de dues columnes amb capitells, avui molt desgastats, però que deixen intuir certes formes zoomorfes i motius geomètrics. Pel que fa el timpà, no mostra decoració i tota la porta està coronada per un guardapols. A l’exterior, els absis conserven els caràcters típics de la decoració llombarda del s. XII, articulats a través de lesenes i un fris d’arcuacions cegues. De la mateixa època és el campanar aixecat sobre la volta, a on només s’accedeix des de la teulada. Malgrat els dos pisos inferiors, amb una gran obertura de mig punt per cara al primer pis i finestres geminades amb mainells en el segon, semblen ser originaris del s.XII, el tercer pis és un afegit a la restauració del 1956 aprofitant restes de l’edifici. 

Puig i Cadafalch parla de l’església de Sant Pere d’Abrera com a exemplar de traspàs entre els temples que tenen cimbori i els que no en tenen.

Elements a destacar

L'interior de la nau d'època pre-romànica (s. X-XI)

Presbiteri romànic

Campanar romànic