Església de Sant Miquel de Cardona

Bisbat de Solsona

Plaça de la Fira, 1

08261 Cardona

Bages

938 691 000

L'església de Sant Miquel de Cardona és una construcció gòtica del s. XIV, amb data de consagració del 1397. A l'interior del temple es conserva un verge del s. XIV, així com importants mostres de la retaulística catalana del s. XV

Hi ha notícies d’un temple romànic en aquest emplaçament ja al 1013, però l’edifici actual és conseqüència de la remodelació gòtica, que va canviar l’edifici per complet. Les obres van iniciar-se al s. XIII i van culminar al s. XIV. El nou espai, a diferència de la de Sant Vicenç al castell de Cardona, seria l’església dels mercaders.  Aquesta remodelació gòtica va gestar un temple d’una sola nau, amb capçada poligonal i capelles entre els contraforts. Aquestes capelles tenen el seu accés a través d’una bateria d’arcs formers lleugerament apuntats, a més tant aquestes com la nau central estan cobertes amb volta de creueria, rematades amb claus de volta amb restes decoratives. La data de consagració del nou temple és el 1397. Al s. XVI es va afegir una cripta semi-soterrada, de planta octogonal, que guarda les relíquies dels Sants Màrtirs: Sant Celdoni i Sant Ermenter. Aquestes relíquies foren portades a Cardona procedents del cenobi de Cellers, cap el s. XIV. Es conserven dues portes d’accés al temple, una als peus de la nau, més simple, i una al costat nord que presenta una sèrie escalonada d’arcs apuntats recolzats en pilastres, amb una decoració molt desgastada.

Bona part de la decoració interior s’ha perdut, però encara en conservem alguns vestigis, com per exemple el Retaule de Santa Anna, la Mare de Déu i sant Amador, obra de Pere Vall. Hi ha també parts d’un retaule de col•laboració de Pere Valls amb el Mestre de les Figures Anèmiques, escenes del Retaule de Santa Úrsula, avui unides al Retaule de l’Esperit Sant. Hi ha també restes d’un retaule dedicat al Sant Esperit de principis del s. XV i del que es conserven dos compartiments al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Hi ha també una talla gòtica d’alabastre, la mare de Déu del Patrocini, que avui es veu molt restaurada, a causa del desperfectes patits a la Guerra Civil.  També obra de Pere Vall, però avui al MNAC, es conserven fragments del desaparegut retaule de Sant Pere. I el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona guarda mostres de pintura parietal del segon quart del s. XIV amb d’iconografia de la crucifixió.