Església de Sant Marçal de Terrassola

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça Pau Vidal

08775 Torrelavit

Alt Penedès

Durada recomanada de la visita:20 min

Aquest petit recinte, datat entre els s. XI i XII i associat al desaparegut castell de Terrassola, és una de les mostres més destacades i més ben conservades del romànic català.

A l’antic terme de Terrassola del Penedès hi ha l’església de Sant Marçal, esmentada com a parròquia des de 1209, però de construcció anterior. Popularment s’ha associat al castell de Terrassola, del que no se’n conserva cap vestigi ni testimoni documental, i és possible que la consagració d’aquest monument dati entre 1043 i 1054.

L’edifici és plenament d’estil romànic llombard i es considera un dels més ben conservats del país. És una construcció d’una sola nau, coberta amb volta de canó amb arcs torals i capçalera trilobada, i, rematant la nau, hi trobem tres absis semicirculars en forma de creu d’iguals dimensions. L’absis central té tres finestres de doble encaixada i a les absidioles n’hi ha una a cadascuna. 

A l’exterior, la façana és d’estructura senzilla i té una porta d’accés central adovellada i una petita finestra d’arc de mig punt a la part superior. Tota la construcció està feta amb grans blocs de pedra de carreu tallada amb uniformitat excepte la base, que és de pedra basta. Per la part de fora, l’absis i els murs ostenten les tradicionals decoracions llombardes a base d’arcuacions cegues i lesenes. 

Finalment, damunt del transsepte, s’eleva un cimbori vuitavat amb cúpula semiesfèrica emmarcat entre arcs formers que marquen la base. 

Elements a destacar

Bona conservació de la construcció romànica 

Harmonia de la seva edificació

horaris

Visitable cada dissabte de 19'30h a 20'00h.