Església de Sant Esteve de Cervelló

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Carrer Major, 23

08758 Cervelló

Baix Llobregat

93 660 04 34

santesteve355@bisbatsantfeliu.cat

http://parroquiasantesteve.jimdo.com/horaris-i-informaci%C3%B3/

Durada recomanada de la visita:30 min

Per substituir l'antiga parròquia de la població el 1896 es va decidir iniciar la construcció d’un edifici més cèntric basat en una arquitectura modernista d'inspiració gòtica que jugaria amb els materials com a recurs decoratiu

A finals del segle XVIII el poble de Cervelló va començar a créixer al costat de la carretera i l’antiga església de Sant Esteve de Cervelló, actualment Santa Maria de Cervelló, quedà petita. Va ser en aquell moment quan les germandats de la població varen incentivar la construcció d’una parròquia més cèntrica i de dimensions més grans.

A mitjans del segle XIX s’encarregà un primer projecte per a la construcció d’una nova església a l’arquitecte Oriol Mestres i Fosses, però no es va dur a terme. No va ser fins l’any 1896 quan es va col·locar la primera pedra de l’església a partir del projecte de Gallissà i de Font Gumà, que van crear un espai de plena inspiració modernista amb regust de l’arquitectura gòtica que tan de moda estava en aquell moment. Aquest nou temple s’emportà l’advocació de Sant Esteve que, fins aquell moment, havia ostentat l’antiga parròquia romànica. L’any 1936 amb la guerra patí danys i fou restaurada per Baldiri i Tibau, arquitecte conservador de la Diputació Provincial de Barcelona.

Actualment, l’edifici és de nau única amb capelles entre els contraforts, que s’obren amb arcs apuntats sustentats per columnes i comunicades entre si, i sobre d’aquestes hi ha una galeria amb finestres. La nau culmina amb un absis poligonal i la coberta és a dues aigües, amb embigat sustentat sobre arcs diafragma apuntats. Tot l’interior crea l’espai a partir de conjugar la pedra i el maó, així com detalls decoratius de ceràmica. La façana principal té un cos central amb dos registres molt marcats. La part de baix tres grans arcs emmarquen les portes d’accés i la pedra traça aquí una textura més rugosa. El segon nivell juga amb el ritme de diferents arcuacions i el protagonisme del maó. A la part esquerra de la façana s’alça el campanar de planta quadrada i a la dreta la casa parroquial inspirada en una masia catalana de dos nivells i culminada amb una porxada al pis superior. Aquest cos combina també la decoració de pedra i maó amb tocs de ceràmica vidriada i heràldica d’inspiració medieval.

Elements a destacar

Arcs de suport de les voltes de la nau que, combinats amb columnes i capitells de morter i elements de ceràmica vidriada, creen la interessant volumetria de l'espai interior

horaris missa

Dilluns a dijous: 19.00h 
Divendres: 9.00h 
Vigílies: 19.00h 
Festius: 11.00h i 20.00h

Bibliografia

    Cervelló , Pere Serdà Roma , 1916

    El Procés d'una efemèride. Cervelló al s.XIX , Josep Llurba i Rigor

    Nocions d'història de Cervelló , Josep Llurba i Rigor , 2004