Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament, 20

08870 Sitges

Garraf

938 940 374

santbartomeu722@bisbatsantfeliu.cat

Dalt d'un turó, al costat de la línia de mar i orientada a ponent i mirant les platges de la Ribera, s'aixeca des del s. XVII l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges, generant una de les imatges més emblemàtiques de la vila

L’edifici es construeix sobre dues restes anteriors que es remunten a època romànica; una erigida per Giuslabert i documentada entorn el 1135 sota l’advocació de Santa Tecla, i una de gòtica acabada l’any 1322 que manté l’advocació i afegeix altars dedicats a Sant Vicenç, Sant Salvador i Sant Bartomeu, el qual passarà també al patronatge de l’església.

Al s. XVII s’inicia un nou edifici, que marca amb afegitons l’estructura inicial. Aquest té una planta de tres naus amb de mig punt amb nervadures, amb creuer marcat. Sobre les naus laterals hi ha tot un registre de tribunes. L’església té dos campanars: un ja present al 1672, data de la seva consagració, però reformat profundament l’any 1863, i un altre anomenat “del Comunidor”, que data de 1674 i on al 1868 s’hi va instal·lar el rellotge i les campanes de la vila.  Al s. XIX s’hi afegeix la capella del Puríssim Cor de Maria i la capella del Santíssim, datada vers 1863 i decorada amb pintures modernes de Darius Vilàs sota la promoció de Charles Deering. Al costat dret de l’església, adossat a la galeria, té presència l’orgue barroc de 1697 fabricat per fra Bartomeu Triall i Joan Roig.

La parròquia conserva altres tresors artístics guardats de la Guerra Civil, com el retaule barroc dels Dolors de 1702, obra de Joan Roig i dauradures de Joan Muixí.  Hi ha també restes d’un retaule gòtic de Sant Bartomeu i Santa Tecla del pintor napolità Nicolau de Cerdença. També hi ha, sota el Cor, dos sepulcres de 1317 i 1322  i osseres de Bernat de Fonollar, Galceran de Ribes i Galeran  de Pacs. A la capella del baptisteri, dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, s’hi conserven pintures de Pere Pruna. Es conserva també un retaule de 1684 dedicat a la Verge del Roser de perfil renaixentista, i un possible retaule de Jaume Tremulles dedicat a Sant Elm.