Església de Sant Andreu de Sagàs

Bisbat de Solsona

Plaça de l'església, s/n

08617 Sagàs

Berguedà

Durada recomanada de la visita:15 min

L’església de Sant Andreu de Sagàs, per la seva estructura infreqüent, és un exemple molt singular del romànic català del s. XI. .

És documentat que en el mateix emplaçament on es troba l’església de Sant Andreu de Sagàs el bisbe d’Urgell Nantigís hi consagrà, l’any 903,  una església preromànica. Al s. XI aquesta va ser substituïda per l’actual edifici. Aquest temple, d’un marcat estil romànic, fou modificat a partir del s. XVI. Diverses restauracions posteriors van ser fetes amb la voluntat de recuperar l’aspecte primitiu de l’edifici.
Es tracta d’una església de planta basilical de tres naus, la separació entre les quals es realitza a partir d’arcs formers sobre pilastres. La nau central està coberta amb volta de canó, mentre que les laterals es cobreixen amb volta d’aresta. A la capçalera, en correspondència amb les tres naus, trobem tres absis semicirculars, el central dels quals és més gran i es troba més elevat. L’edifici sofrí diferents modificacions des del s. XII al XIX. Entre aquestes destaca la construcció de la sagristia a l’absis central i la de les capelles laterals entre els s. XVII i XIX. L’immoble, arran la Guerra Civil, també sofrí diferents actuacions, com és la construcció de la nova sagristia o la recuperació de l’absis central.
A l’exterior s’observa una construcció massissa amb poques obertures. En el seu perfil destaca un campanar, afegit al s. XIX. Un dels elements més interessants de l’exterior és la projecció dels tres absis semicirculars a la capçalera, un clar exemple de l’arquitectura romànica llombarda, molt freqüent a la Catalunya del context. Ho remarquen les lesenes o franges llombardes, així com amb les arcuacions cegues que ornamenten l’absis central.
A l’interior de l’església es pot veure una reproducció de l’altar del s. XII, el frontal del qual es conserva al Museu Episcopal de Vic, mentre que els laterals es troben al Museu diocesà i comarcal de Solsona.

Elements a destacar

Reproducció de l'altar policromat del s. XII. El frontal original es conserva en el Museu Episcopal de Vic i està dedicat a episodis de la vida de Sant Andreu, presidits per la figura del Pantocràtor.

horaris

Sempre tancat.