Capella del Peu del Romeu o de Sant Jaume

Bisbat de Lleida

C/Major, 72 xamfrà C/Cavallers

25002 Lleida

Segrià

Durada recomanada de la visita:10 min

Nivell de protecció patrimonial: Incoat BCIN

Dedicada a Sant Jaume, la Capella gòtica del Peu del Romeu, erigida l’any 1399, és un històric memorial del pelegrinatge de l’apòstol i del seu pas per la ciutat de Lleida.

Una llegenda narra el pas nocturn de Sant Jaume per Lleida: s’explica que l’apòstol va arribar a la ciutat ben entrada la nit i que, caminant a les palpentes, va trepitjar una bardissa i es va clavar una espina al peu. Del dolor que sentia i en no poder treure’s l’espina ell mateix, l’apòstol va començar a gemegar tant que fins i tot els àngels el van sentir i van baixar des del cel amb uns fanalets perquè el Sant pogués treure’s l’espina i continuar el seu camí.
Els orígens de la Capella del Peu del Romeu es remunten a l’any 1399, quan aquest fet miraculós va donar peu a la petita construcció que, tot i essent dedicada a la Mare de Déu de les Neus, va albergar una imatge de Sant Jaume per voluntat del comte Berenguer Gallart que va voler commemorar els fets senyalitzant el lloc on van succeir.
La capella és un edifici de planta quadrangular i de línies molt senzilles, de petites dimensions i situat en ple carrer Major, on es trobava l’antic barri cristià d’època musulmana. Exteriorment hi ha dues façanes: la principal, amb una porta amb arc de mig punt coronat per la Mare de Déu de les Neus i flanquejada per les figures de Sant Jaume i Sant Joan Baptista, patró del Bisbat de Lleida; i la secundària, amb dues obertures de mig punt, essent la lateral de menors dimensions i la major coronada per un petit òcul. Per sobre d’aquest cos, hi ha un segon nivell construït a principis de segle, que atorga al conjunt l’aparença d’una torre.
Al seu interior s’hi venera una imatge de Sant Jaume, obra de l’artista lleidatà Jaume Gort Farré, que recorda el moment del miracle representant l’apòstol traient-se l’espina mentre un angelet l’il•lumina amb un fanal. Aquesta imatge és la que presideix any rere any la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, en la qual la ciutat de Lleida reviu els fets ocorreguts fa gairebé dos mil anys en una processó amb centenars de fanalets que segueix el camí que hi va fer l’apòstol. Aquesta capella s’inclou en la ruta catalana del pelegrinatge del Camí de Sant Jaume.

Elements a destacar

Antic barri cristià d’època musulmana de Lleida
Imatge de Sant Jaume (s. XX)
Mural de Miquel Roig Nadal (s. XX)
Exposició permanent de figures de pessebre

horaris

Tot el dia obert. Sol·licitar visites guiades a l'Oficina de Turisme.