Capella del Peu del Romeu o de Sant Jaume

Bisbat de Lleida

Carrer Major, 72

25002 Lleida

Segrià

Nivell de protecció patrimonial: Incoat BCIN

Dedicada a Sant Jaume, la Capella gòtica del Peu del Romeu, erigida l’any 1399, és un històric memorial del pelegrinatge de l’apòstol i del seu pas per la ciutat de Lleida.

Explica la llegenda que en el seu pas nocturn per Lleida l’apòstol Sant Jaume es clavà una espina al peu i un àngel baixà del cel amb un fanalet per treure-li. Per commemorar aquest fet, la vigília del 24 de juliol es fa una popular processó seguint el camí que va fer l’apòstol, tot acompanyant-lo amb centenars de fanalets. La capella fou rehabilitada en el s. XIX gràcies al bisbe Tomàs Costa i Fornaguera, qui el 1877 encarregà el projecte a l’arquitecte diocesà Celestí Company.

La capella és un edifici de planta quadrangular, de petites dimensions, situat en ple carrer Major, on es trobava l’antic barri cristià d’època musulmana. Exteriorment trobem dues façanes: la principal, amb un arc de mig punt coronat per la Mare de Déu de les Neus i flanquejada per dues figures de l’apòstol Sant Jaume i de Sant Joan Baptista (patró del bisbat de Lleida), i la que dóna al carrer Cavallers, amb dues obertures de mig punt, una més gran que l’altra, coronada, la més gran, per un petit òcul.

A l’interior hi ha una escultura de Sant Jaume, obra de l’artista de Lleida Jaume Gort Farré (s. XX), que representa l’apòstol traient-se la punxa i un angelet fent-li llum amb un fanalet. També hi ha un mural de l’artista lleidatà Miquel Roig i Nadal (1924-1993) que presideix l’altar. A la planta superior de la capella s’hi ubiquen unes dependències amb unes mostres permanents de les conegudes pessebristes de Lleida, Paulina Ametller i Joaquima Barrufet.

La capella del Peu del Romeu s’inclou en la ruta catalana de pelegrinatge del Camí de Sant Jaume.