Capella de Sant Llàtzer de Barcelona

Arquebisbat de Barcelona

Plaça Pedró s/n

08001 Barcelona

Barcelonès

934 448 123

Una de les poques manifestacions romàniques de la ciutat comtal són aquestes restes de l'antic hospital dels leprosos.  La capella del complex, dedicada a Sant Llàtzer, data de mitjans del s. XII. 

La capella de Sant Llàtzer és l’únic vestigi conservat de l’antic hospital de Mesells, de mitjans del s. XII. Aquest hospital, destinat a la cura i atenció dels leprosos, estava ubicat en zona de fora muralla. La seva promoció s’associa al Bisbe Guillem de Torroja (1144-1171). L’edificació, molt malmesa per els desperfectes causats per la Setmana Tràgica, la Guerra Civil i sobretot pel seu abandonament al 1913 i l’ús civil conseqüent, conserva encara evidències de l’edificació romànica.

La capella consta d’una única nau culminada amb un absis semicircular. En origen aquest espai anava cobert amb volta de canó, però va ser substituïda en unes reformes que daten del s. XVIII per una volta amb llunetes decorada amb pintures d’estil barroc. En aquest mateix moment s’afegeix una capella, estenent el complex cap el carrer Hospital. De les restes romàniques en destaca l’exterior de la capçalera, que encara conserva decoració a base de lesenes, un fris superior amb serreta, i arcuacions llombardes sostingudes per mènsules decorades amb caps, avui molt perduts. A més, al centre de l’absis hi ha una finestreta de mig punt flanquejada per columnes amb capitells decorats que sostenen una arquivolta. La façana principal presenta un cos amb coberta a dues aigües que amaga la volta interior. Entorn de la porta sembla que hi podia haver decoració arquitectònica avui molt malmesa. Sobre aquesta una fornícula promocionada per Erasme de Gònima l’any 1792. A mitjans del segle passat es van iniciar les feines per a recuperar l’espai, ja fos a través de les restauracions de Adolf Florensa, o les intervencions de la Diputació i l’Ajuntament. Actualment la comunitat de Sant Egidi en té cura i s’hi ha recuperat el culte.