Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça Sant Jaume I, s/n

08730 Vilafranca del Penedès

Alt Penedès

938 920 646

Si l'inici de les obres de Santa Maria de Vilafranca haguessin estat, com sembla ser, a finals del s. XIII, seria una de les primeres mostres d'arquitectura catalana subjecta als cànons del gòtic, per davant de Santa Maria del Mar de Barcelona.

L’actual basílica de Santa Maria, parròquia de la vila, s’aixeca sobre un edifici que es podria datar amb anterioritat, al s. XII. D’aquesta construcció en tenim una mostra documental que es remunta al 1188, quan Alfons II li concedeix el dret de notaria. El 1285, però, s’incentiva una nova construcció sustentada sobretot pels gremis de la ciutat. No sabem del cert si aquesta data marca l’inici de les obres, que s’allargaren fins al s. XV. Sigui com sigui hi ha evidències documentals de la seva consagració l’any 1484.

El seu aspecte és d’un gòtic auster, de formes força elementals. La planta és d’una sola nau amb capçalera poligonal i capelles laterals amb arcs formers lleugerament apuntats. Aquestes capelles laterals estan cobertes amb volta de canó i tenen, a la part superior, un òcul amb vidres restituïts a mitjans del s. XX. La nau central està coberta amb volta de creueria, i els nervis de les voltes van a morir a unes columnetes adossades al mur, una de les poques decoracions que articula l’espai. L’absis és poligonal. Al 1561 es va construir una cripta sota el presbiteri que havia d’albergar, a inicis del s. XVIII, les relíquies de Sant Fèlix. La façana actual és d’estil neogòtic i fou culminada l’any 1905, quan s’hi afegeixen les dues torres. La porta original de la basílica, conservada en un dels laterals, és una porta de mig punt que manté en les seves dovelles restes e pintures. Aquestes, possiblement del s. XIV, representen d’una manera molt desdibuixada l’escena de la crucifixió. La majoria de la decoració interior va quedar destruïda durant la Guerra Civil. Es conserva, però, un conjunt escultòric modernista fet per Josep llimona i que representa l’enterrament de Crist.