Antiga església parroquial de Santa Maria d'Oló

Bisbat de Vic

Plaça Major

08273 Santa Maria d'Oló

Bages

938 385 227

Nivell de protecció patrimonial: BCIL

L’antiga església parroquial de Santa Maria d’Oló es troba situada al cim del turó on es formà el poble.  Ja tenim notícies d’una església localitzada en aquest lloc l’any 999, ampliada i reformada al 1166

L’edifici actual, del s. XVII, està estructurat en tres naus. Adossat a la façana i sobre la porta d’accés hi ha un cor elevat. A la dreta de la capçalera de l’església i al costat del presbiteri hi ha el campanar, la base del qual s’utilitza actualment com a sagristia. L’únic element arquitectònic que sobresurt exteriorment és la porta de la façana de l’església. Es tracta d’una porta molt simple, d’estil renaixentista, amb la data de 1646 esculpida.

A l’interior de l’església es guarda un notable retaule d’estil barroc , situat a l’altar major, sota l’advocació de la Mare de Déu dels Àngels. Obra de l’escultor manresà Pau Sunyer, el retaule, que ocupa tot el pany de paret del presbiteri,  va ser contractat l’any 1663. Tot i el seu bon estat de conservació, el 1991 el retaule va ser objecte d’una exhaustiva restauració.

Al Museu Episcopal de Vic s’hi troba, des d’abans de 1898, una creu d’aram que procedeix d’aquesta església. És una peça de finals del s. XIII que segueix la tradició de l’escola llemosina. 

Al 1963, l’església barroca de Santa Maria d’Oló va perdre la seva parroquialitat en favor d’un nou temple construït al centre del nucli urbà dedicat a l’Assumpció de la Mare de Déu.