Agenda

Jonades de formació

Jornades d'Història al Monestir de les Avellanes

07/07/2022 al 08/07/2022

Descripció

Bisbat d'Urgell

Aquesta onzena edició de les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes se centrarà en diferents tipus d’expansió monàstica des de l’edat mitjana fins a la modernitat. L’extensió dels ordes religiosos, primer al món cristià i llavors més enllà d’Europa, significava molt més que una expansió religiosa. Tenia, a més a més, un impacte en els àmbits culturals, econòmics, o intel·lectuals. La presència de grups d’homes i dones religiosos resultava en tot tipus de contactes, interaccions i intercanvis entre pobles a nivell internacional i interètnic.

A través de deu conferències oferim una mirada internacional i multidisciplinària a un tema complex i polifacètic. Per una banda s’analitzarà l’expansió del monacat al segle XII i endavant, en concret, de monges i monjos del Cister i canonges regulars de Sant Agustí i premonstratesos. Per altra banda s’investigarà l’expansió cristiana més enllà d’Europa, cap al Nou Món, amb especial focus en els mendicants i els jesuïtes i el seu paper en els esforços de conversió de la població nativa a partir de finals del s. XV. En aquest context es tractarà també del tema de les missions i les estratègies dels missioners, tant a la Península Ibérica com a la resta d’Europa i al Nou Món.

Com ja és tradició, a més a més de les conferències i debats, en aquestes Jornades hi hauran diverses activitats relacionades amb el tema. Enguany la visita guiada ens portarà al Monestir de Sant Bartomeu a Bellpuig d’Urgell i com cada any se celebrarà el nostre popular Sopar Medieval al claustre del monestir on aquesta vegada viatjarem als orígens de la gastronomia de l’illa de Madeira, seguit del tradicional concert.


Dia Dijous 7 i divendres 8 de juliol de 2022

Lloc Monestir de Bellpuig de les Avellanes

Preu de l'inscripció 20,00€ per persona (curs reconegut amb diploma)

Organitza Associació d'Amics del Monestir de les Avellanes, Maristes Catalunya, Grup de recerca "Espai, poder i cultura", Universitat de Lleida

 

 

Descàrrega de documents