Agenda

Visita guiada

L'església romànica de Sant Ramon del Pla de Santa Maria

12/03/2022

Descripció

Arquebisbat de Tarragona

L'església romànica del Pla de Santa maria s'inscriu dins l'arquitectura romànica tardana de la Catalunya Nova. La seva proximitat a Santes Creus la vincula alhora amb l'austeritat del cister. El corrent dominant explica els paral·lelismes detectats en l'escultura, de forma directa amb el focus artístic tarragoní, centrat en el claustre, el frontal d'altar de Sant Pau i Santa Tecla i el relleu de la Crucifixió de la Seu -l'aparició de Jesús hortolà a la Magdalena, faldistoris d'extrems lleonins, columnetes entorxades, un porc menjant en una escudella-, en combinació amb elements de l'estil 1200, en la seva faceta bizantinitzant - Virgo Lactans, entre àngels i la figura del Prodromos en el programa de la façana, indumentaria sumptuosa- i d'altres d'origen tolosà com ara la curiosa escena de Salomé acaronada per Herodes després de la dansa.

L'estètica cistercenca es reflecteix en la seguretat i perfecció constructives, en la rèplica de la rosassa santescreuïna a més de les típiques fulles de llorer.

La manca de documents fundacionals resta àmpliament compensada pels grafits i esbossos arquitectònics del parament meridional que ens revelen la signatura autògrafa d'un dels mestres d'obres, sota l'aspecte d'un signe notarial i els esquemes preparatoris del rosetó.


Dia Dissabte 12 de març de 2022

Hora 11 h

Lloc  Església de Sant Ramon del Pla de Santa Maria

Durada 1 h 30 min (aprox.)

Guia Sra. Maria Joana Virgili

Preu 6,00€ per persona

Observacions Places limitades. Activitat amb reserva prèvia


 

Més informació 


reserves@cataloniasacra.cat

693 720 202 (de dilluns a divendres de 10 a 16 h)

 

Normes Covid-19
És obligatori l’ús de mascareta en tots els espais tancats.
La realització de l'activitat queda supeditada a l'evolució de la situació sanitària. Qualsevol modificació serà avisada prèviament als inscrits/tes per mitjà de correu electrònic.