Agenda

Suggeriments de visita

L'estiu és diví: el Barroc

17/08/2021 al 13/09/2021

Descripció

La reacció del catolicisme europeu davant el protestantisme i les seves crítiques fou formidable. La contrarreforma propicià una nova religiositat basada, entre altres factors, en la demanda de rigor en la doctrina, l’exaltació de la passió i la seva manifestació desacomplexada i en la potenciació de determinats aspectes del culte com ara la devoció al Santíssim Sagrament o la Mare de Déu del Roser –gran protagonista del món barroc.

El retaule fou segurament el moble emblemàtic d’aquests segles moderns. Dins l’església, i començant per l’altar major, cada capella lateral tenir el propi retaule, fet construir i cuidat per confraries devocionals –el Roser, la Minerva, sant Isidre, els Dolors... - o confraries dels gremis d’artesans.

Moltes esglésies, degut també al creixement demogràfic, foren construïdes de bell nou, o en esglésies antigues s’hi afegiren noves capelles barroques. Una de les capelles més extraordinàries d’aquest període és la Capella de la Mare de Déu de la Cinta, dins la catedral de Santa Maria de Tortosa. Els luxosos materials utilitzats –jaspi de Tortosa, marbre de Carrara, ònix i àgata, entre altres- i el disseny arquitectònic acuradíssim fan imprescindible una visita a aquest espai, ple de devoció sobretot per part de les dones que hi van a demanar un bon part.

L’art barroc és, doncs, protagonista de moltes de les nostres esglésies, unes quantes de les quals formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra i us esperen amb les portes obertes.

 

Església prioral de Sant Pere de Reus, d’una sola nau espectacular.

 

Església de la Puríssima Sang de Reus, seu exclusiva d’una congregació secular.

 

Església de Santa Maria Assumpta d'Arenys de Mar, amb un retaule barroc de Pau Costa que commou.

 

Església de Sant Esteve d'Olot, una de les grans parroquials de Catalunya.

 

Esglésies de la Val d'Aran, romàniques però amb una gran presència de pintura mural o retaulística barroca.