Agenda

Suggeriments de visita

L'estiu és diví: el gòtic

02/08/2021 al 16/08/2021

Descripció

En el darrer tram de l’edat mitjana, després de la terrible pesta negra de la primera meitat del segle XIV, les ciutats incipients veieren edificar-se unes esglésies esveltes, lleugeres i lluminoses que apuntaven diretament al cel. L’art gòtic s’escampava arreu d’Europa i s’encarnava en edificis dels més bells que ha edificat la humanitat.

Dins les esglésies, les múltiples capelles laterals destinades al culte particular de famílies i gremis eren ocupades per retaules i imatges que transmetien unes noves espiritualitats i un desig d’humanitat i tendresa. 

És el cas de Santa Maria de la Seu de Manresa, que guarda un conjunt magnífic de retaules gòtics  entre els que sobressurt una obra mestra: el retaule gòtic de l’Esperit Sant, obra del pintor Pere Serra, fet a finals del segle XIV per encàrrec del potent gremi manresà de cuireters, que té com a escena principal la Pentecosta, amb l’adveniment de ’Esperit Sant sobre la Verge i els apòstols.

A Catalunya hi ha un grapat d’espectaculars esglésies gòtiques, que us estan esperant amb les portes obertes i que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra.

 

Església de Santa Maria la Major de Montblanc, presidint el poble emmurallat.

 

Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa, amb la col.lecció de retaules gòtics.

 

Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, amb un presbiteri corprenedor.

 

Catedral de Santa Maria de Girona, amb la nau gòtica més ampla d’Europa.

 

Catedral de Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona, amb l’espectacular cor de canonges i la cripta de Santa Eulàlia.

 

Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, amb el campanar situat al cor de la ciutat vella.