Agenda

Mirada poètica

Les figures del Pessebre: els tres Reis

06/01/2020

Descripció

Com Herodes. També són reis. Però aquests ho són tan sols al seu laboratori.

Reis absoluts, allà hi governen només les seves lleis. Les lleis de la ciència.

Caminen carregats d’espatlles de tants anys de viure abocats sobre els llibres.
En el seu món. Prou distrets del que passà allà a fora. Si hi treuen el cap és només per escrutar el cel. Per dibuixar mapes dels camins dels astres. I tornen a la cuina, a manxar el caliu del gresol dels aliatges. Busquen no saben què.

Fa poc que han fet un simposi per posar en comú els resultats de les seves darreres recerques. Hi han previst  que en breu podrien publicar una troballa que canviarà el curs de les coses. Tota la història. Com ho sentiu. Per a més eficàcia han format un equip: transversal, pluridisciplinar, internacional.

Reis d’Orient. Reis que orienteu la humanitat sencera. Mags que aneu avançant imperceptiblement, una mica cada dia, per camins desconeguts fins arribar, potser els darrers, a la cova. I allà enteneu que hi ha altres camins, diferents, de retorn. Marxeu, cavalcant,  investigadors, per trobar un infant desvalgut. I aleshores torneu, caminant, savis.

 

 

 

 Joan Rosàs
Retaule de la Marededéu (s. XVI). Mestre de Son del Pi. Església parroquial de Cubells (La Noguera)
  Museu de Lleida (Antoni Benavente)

Una de les manifestacions més entranyables de la celebració del Nadal és, sens dubte, el muntatge de pessebres als menjadors de les cases de la Mediterrània cristiana. A cavall entre els Evangelis i la recreació d’una mena de costumisme rural acrític, els protagonistes del naixement de Jesús ocupen el seu lloc i ens expliquen la seva història en un diorama fet de molsa, suro, fustes i farina, ple de tendresa, tradició i alguna llicència profana.