Agenda

Mirada poètica

Les figures del Pessebre: l'estrella de Nadal

03/01/2020

Descripció

Es gronxa allà dalt, penjada d’un fil, repintada, un any més, amb purpurina.

Què ho fa, que sigui tan inconstant i esmunyedissa? Si mires cap el nord se’t posa, rient, al teu darrere. Mentre hi ha sol, naturalment, no es deixa veure. A ciutat la contaminació lumínica enterboleix el cel; i més ara, que hi ha tants de llumets nadalencs. Si la busques de nit del cim estant de la muntanya, juga a l’acuit i amagar darrere els núvols. I sovint es disfressa i es camufla enmig de constel·lacions inacabables.

No et cansessis mai, però, d’escrutar el cel; de passar-hi inútilment una rere l’altra, senceres, totes les teves nits. No perdis mai l’esperança. Perquè si potser es deixés entrellucar fugaçment un sol instant, en la teva nit més fosca, podries donar-te per ben pagat. No ho dubtis.

No és seguint l’estrella, que s’arriba a Betlem: és buscant-la.

Si la busques, constant, un dia serà el teu Nadal i la veuràs brillar, enmig de la celístia, com mai no has vist brillar cap altre estel. I la teva nit et serà tan clara com el dia.

 

 

 

 Joan Rosàs
Naixement i Epifania (1430-1434). Jaume Ferrer. Església de Sant Marc de Binacet (Cinca Mitjà, Osca)
  Museu de Lleida (Llorenç Melgosa)

Una de les manifestacions més entranyables de la celebració del Nadal és, sens dubte, el muntatge de pessebres als menjadors de les cases de la Mediterrània cristiana. A cavall entre els Evangelis i la recreació d’una mena de costumisme rural acrític, els protagonistes del naixement de Jesús ocupen el seu lloc i ens expliquen la seva història en un diorama fet de molsa, suro, fustes i farina, ple de tendresa, tradició i alguna llicència profana.