Agenda

Mirada poètica

Les figures del Pessebre: el bou i la mula

30/12/2019

Descripció

No és pas brau. L’han castrat, l’han ajovat, l’han avesat  a trescar davant l’arada. Ara, que els camps ja són sembrats, reposa, la còrpora immensa jaient damunt la palla. Gran i fort, no té pas por. Contempla, confiat, la cova freda. I no li reca d’aviar pels narius una mica de baf ben calent vers l’infant que tremola. Bou de fang, mig escornat, del meu pessebre. Poble creient, confiat, que escalfa la Paraula que es fa natura humana.

Guita, de mal fiar, sempre amatent a resquitar-se d’un greuge antic. Te la farà quan ja no te l’esperis. Tossuda. Contumaç. No hi pot fer res, si és d’aquesta mena. I, tanmateix, la mula malcreient jau a prop de l’infant. Tan a prop com el bou. Més a prop que els pastors i que els àngels. Ell no sabria triar entre el bou i la mula.

Quin misteri tan gran, quin senyal admirable, que fossin els animals els primers de veure el Senyor, tot just nat, ajagut al pessebre.

Quin misteri tan gran que Déu del cel és faci carn animal com la nostra.

 

 

 Joan Rosàs
Naixement i Epifania (1430-1434). Jaume Ferrer. Església de Sant Marc de Binacet (Cinca Mitjà, Osca)
  Catalonia Sacra


Una de les manifestacions més entranyables de la celebració del Nadal és, sens dubte, el muntatge de pessebres als menjadors de les cases de la Mediterrània cristiana. A cavall entre els Evangelis i la recreació d’una mena de costumisme rural acrític, els protagonistes del naixement de Jesús ocupen el seu lloc i ens expliquen la seva història en un diorama fet de molsa, suro, fustes i farina, ple de tendresa, tradició i alguna llicència profana.