Agenda

Bisbes, màrtirs, menestrals i comerciants a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor

V Jornada de basíliques històriques de Barcelona

07/11/2019 al 09/11/2019

Descripció

 

PLACES EXHAURIDES


Les basíliques històriques de Barcelona són un patrimoni d’una gran riquesa i interès encara en gran part desconegut. Per aquesta raó, la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, integrada a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, juntament amb les basíliques, organitza un cicle continuat de jornades d’estudi amb l’objectiu d’omplir de contingut les llacunes existents en el coneixement històric d’aquestes institucions que van jugar un paper important a la ciutat. Alhora, les Jornades volen difondre el seu patrimoni a tothom com a exemple magnífic que són del nostre tresor patrimonial. Les jornades seran publicades a la col·lecció Studia Historica Tarraconensia de la Facultat Antoni Gaudí.

Aquesta V Jornada “Basíliques Històriques de Barcelona” està novament dedicada a la basílica del Sants Màrtirs Just i Pastor. En aquesta ocasió, abordem l’edifici gòtic i els promotors de les capelles, presentant el procés de recuperació d’alguns elements posats en valor durat les obres de rehabilitació de l’edifici.

També ens remuntem a les etapes més antigues de la basílica, i posem la mirada en elements com, per una banda, la tomba «privilegiada» i la confessió que ens ha descobert l’arqueologia, i la seva relació amb bisbes, màrtirs i relíquies, o per l’altra, amb l’advocació i la difusió del culte als nens màrtirs o la memòria que es conserva a la basílica del bisbe Pacià del segle IV.