Agenda

Itinerari suggerit

Les esglésies dels Pirineus: Beget i Camprodon

12/08/2019 al 18/08/2019

Descripció

Sant Cristòfol de Beget és l’església parroquial d’un poble pintoresc i carregat d’encant envoltat d’un paratge inigualable.
Tenim documentació de la presència d’un edifici amb funcions parroquials en el mateix indret ja a finals del segle X, però l’actual construcció és una magnífica mostra de romànic llombard construït entre els segles XI i XII.

La planta és de nau única capçada amb un absis semicircular, ocupat avui per una fabulosa estructura en part barroca. En mig d’aquest retaule sobresurt la popular Majestat de Beget, una escultura en fusta del segle XII, de dimensions especials i d’execució extraordinària, que guarda, tot i les diferents restauracions, tota la seva magnificent.

A més es conserva en l’interior de la parròquia una pica baptismal d’origen romànic, retaule d’alabatre de Beuda del segle XIV, i uns vitralls moderns de Granados Llimona.

El conjunt destaca també pel seu campanar de quatre pisos amb decoració llombarda; i per la porta d’accés, ubicada al vessant sud, i que està estructurada a través de cinc arcs en gradació que guarden una decoració escultòrica de factura excel·lent.

 

El poble de Camprodon nasqué sota la influència del monestir benedictí de Sant Pere en un indret anomenat campus rotundus. Aquest enclavament va jugar un paper molt important durant les gestes de reorganització territorial de Guifre el Pilós. Les restes medievals de la població són un record viu d’aquests esdeveniments, la visita proposa descobrir-los entre els carrers acollidors del poble de Camprodon.

El monestir de Sant Pere de Camprodon va ser fundat c. 950 pel comte Guifré II de Besalú. Les noves construccions van suplantar una església més antiga encomanada al mateix patró. El creixement d’aquest centre el va col·locar en un dels més importants de la regió; per sota el de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses. Avui encara en podem veure la magnífica església que per la seva simplicitat i estructura recorda a l’estil cistercenc.

L’església parroquial de Santa Maria, prop del monestir, és un edifici del segle XIV, de factura gòtica, en substitució a una església romànica datada al segle XI. Dins les seves parets destaca la capella dels Dolors (1710-1722) d’estil barroc. Segons la tradició guarda les relíquies de Sant Patllari, patró de la vila.


El Pirineu va veure néixer l’art romànic a Catalunya. Petites ermites i parròquies, però també grans catedrals i monestirs que van poblar les valls fèrtils i al mateix temps una mica hostils. Avui romanen dignes, poderoses, magnètiques, com nascudes de la mateixa terra, i ens parlen dels temps llunyans y de nosaltres mateixos.

Catalonia Sacra ha creat "Les esglésies dels Pirineus", un gran itinerari dividit en 8 etapes perquè el visitant pugui conèixer al seu aire, i durant els mesos d'estiu, totes aquestes esglésies romàniques.

 

  Bob Masters