Agenda

Itinerari suggerit

Les esglésies dels Pirineus: Núria i Ripoll

05/08/2019 al 11/08/2019

Descripció

El Santuari de la Mare de Déu de Núria, un dels més importants del país, s'alça a 2.000 metres en una vall pirinenca de gran bellesa. Encerclada per cims com el Puigmal o el pic de Noucreus, s'hi pot accedir per mitjà del tren cremallera, inaugurat el 1931.

El santuari està presidit per una església neoromànica beneïda el 1911. Davant, a la dreta, hi ha la capella de Sant Gil, construïda el 1615 i ampliada posteriorment. A prop seu, i al costat del llac, es troba la font de Sant Gil, famosa per la gelor de les seves aigües.

La llegenda diu que sant Gil, un penitent, va arribar a Núria cap a l'any 700 i allà va amagar la imatge de la Mare de Déu, una talla policromada de gran bellesa, juntament amb altres estris com una creu, una campana i una olla, objectes que ara estan exposats i que van ser trobats l'any 1079 per un pelegrí procedent de Dalmàcia de nom Amadeu.

Començava així la llarga història del santuari, que va començar com a parròquia perquè els pastors de les muntanyes poguessin pregar, i que al llarg dels segles ha estat hospital, alberg, lloc de peregrinació i fins i tot presó.

 

Visitar el monestir de Santa Maria de Ripoll és acostar-se a un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art. Però Ripoll transcendeix més enllà de les pedres. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades, són personatges cabdals de la nació i l’Església catalana, íntimament relacionats amb el monestir.

La parròquia de Santa Maria de Ripoll és la successora de la comunitat monàstica que durant segles va celebrar i difondre la fe en aquest mateix indret i malda també perquè la casa de Santa Maria continuï complint aquesta finalitat.


El Pirineu va veure néixer l’art romànic a Catalunya. Petites ermites i parròquies, però també grans catedrals i monestirs que van poblar les valls fèrtils i al mateix temps una mica hostils. Avui romanen dignes, poderoses, magnètiques, com nascudes de la mateixa terra, i ens parlen dels temps llunyans y de nosaltres mateixos.

Catalonia Sacra ha creat "Les esglésies dels Pirineus", un gran itinerari dividit en 8 etapes perquè el visitant pugui conèixer al seu aire, i durant els mesos d'estiu, totes aquestes esglésies romàniques.