Agenda

Itinerari suggerit

Les esglésies dels Pirineus: la catedral de la Seu i Talló

29/07/2019 al 04/08/2019

Descripció

Agombolada pels cims pirinencs que la flanquegen, la catedral de la Seu és un cas especial entre les seves companyes catalanes: és l’única d’entre elles que conserva íntegrament l’edifici romànic, que data del segle XII. D’aspecte massís i solemne, l’església té tres naus i un ampli creuer amb cinc absis i unes originals galeries superiors que l’il·luminen i que es perllonguen a l’exterior de l’absis major. Dues torres inacabades s’alcen als extrems del transsepte, testimoni potser d’una influència italiana que molts estudiosos han reconegut. Al sud, el clastre també romànic, amb capitells esculpits, permet accedir a l’església de Sant Miquel, del segle XI, decorada amb la projecció de les seves pintures romàniques. En el mateix recinte de la catedral es troba el Museu Diocesà, que compta amb exemples de pintura mural romànica a més de nombroses obres d’art sacre medieval i modern.

L'església de Santa Maria de Talló fou una canònica agustiniana i una de les esglésies més importants de la Cerdanya fins al segle XIII. Té una planta trapezoïdal de dimensions notables i un absis semicircular flanquejat per la sagristia i el campanar de torre (ambdós del segle XVII). L’absis, ornat amb un fris d’arquets sobre mènsules, és del segle XI. La nau, més tardana, presenta exteriorment uns inusuals contraforts semicirculars. La façana principal amb una gran entrada conserva els ferros originals, sobre ella al seu centre es troba un òcul i dues finestres estretes, es remata amb una espadanya petita de dos buits. Coneguda antigament amb el nom de Santa Maria Cabanaria (es creu per les nombroses cabanyes de pastors que havia pels voltants) s’hi trobava la imatge de Santa Maria de Talló, una talla policromada de la Verge amb Nen, datada de finals del segle XII o principis del segle XIII, actualment a la parròquia de Bellver de Cerdanya.

 


 

El Pirineu va veure néixer l’art romànic a Catalunya. Petites ermites i parròquies, però també grans catedrals i monestirs que van poblar les valls fèrtils i al mateix temps una mica hostils. Avui romanen dignes, poderoses, magnètiques, com nascudes de la mateixa terra, i ens parlen dels temps llunyans y de nosaltres mateixos.

Catalonia Sacra ha creat "Les esglésies dels Pirineus", un gran itinerari dividit en 8 etapes perquè el visitant pugui conèixer al seu aire, i durant els mesos d'estiu, totes aquestes esglésies romàniques.