Agenda

Itinerari suggerit

Les esglésies dels Pirineus: Arties i Salardú

01/07/2019 al 07/07/2019

Descripció

L'església de Santa Maria d’Arties està considerada com un estendard de l'arquitectura romànica aranesa. És un edifici de planta basilical datat del segle XII, relativament tard en comparació a altres esglésies araneses. L’edifici té dues portalades d'accés: la portalada principal que s'obre a la façana nord i la porta encarada al sud, que comunica amb el cementiri. A l'extrem oest de l’església hi ha un campanar de cinc pisos amb coberta piramidal, d'estil situat entre el romànic i el gòtic, executat a finals del segle XIII o principis del XIV. A l'extrem est hi ha un campanar d'espadanya.

L’església de Sant Andreu de Salardú és un clar exemple de romànic tardà del segle XIII. A l’interior hi ha un dels exemples de pintura mural més grans i més ben conservats de l’Aran: són unes pintures del segle XVII on es representen diverses escenes i personatges bíblics.

L’element més destacat és a l’absis central, on es troba la talla del Crist de Salardú, obra mestra del taller d’Erill la Vall, datada del segle XII. La talla mostra la imatge d’un Crist sofrent, amb la secció triangular de les seves cames i els trets característics de la iconologia religiosa romànica.

A l’exterior crida l’atenció és l’esvelt campanar octagonal, del segle XV, coronat per una coberta piramidal, també octagonal.


El Pirineu va veure néixer l’art romànic a Catalunya. Petites ermites i parròquies, però també grans catedrals i monestirs que van poblar les valls fèrtils i al mateix temps una mica hostils. Avui romanen dignes, poderoses, magnètiques, com nascudes de la mateixa terra, i ens parlen dels temps llunyans y de nosaltres mateixos.

Catalonia Sacra ha creat "Les esglésies dels Pirineus", un gran itinerari dividit en 8 etapes perquè el visitant pugui conèixer al seu aire, i durant els mesos d'estiu, totes aquestes esglésies romàniques.