Agenda

Itinerari suggerit

Catalunya 1000 anys: Sant Bartomeu de Sitges

06/08/2018 al 12/08/2018

Descripció

Dalt d'un turó, al costat de la línia de mar i orientada a ponent i mirant les platges de la Ribera, s'aixeca des del s. XVII l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges, generant una de les imatges més emblemàtiques de la vila.

L’edifici de l’església no és la primera construcció en el mateix emplaçament ja que s’hi troben documentades dues esglésies anteriors: una de romànica, erigida per Giuslabert i documentada al voltant de 1135 sota l’advocació de Santa Tecla, i una altra de gòtica, acabada l’any 1322 que mantingué l’advocació i afegí altars dedicats a Sant Vicenç, Sant Salvador i Sant Bartomeu, el qual també passà a formar part del patronatge de l’església.

Fou en el x.XVII quan s’inicià la construcció del nou edifici. Formalment, és un temple de tres naus, la central més elevada amb capelles laterals i tribunes superiors. Té absis de planta poligonal i cor als peus. La coberta està sostinguda per arcs de mig punt i la façana principal presenta una façana avançada (amb una obertura circular superior i un coronament sinuós amb cornisa i esferes) i amb tres portes d’accés d’arc de mig punt.

L’església té dos campanars. El primer ja és present el 1672 (data de la seva consagració) però fou reformat profundament l’any 1863. Aquest està situat a la dreta de la façana, és de planta vuitavada i té tres cossos superposats. El segon, és l’anomenat “del Comunidor”, que data del 1674 i on el 1868 s’hi va instal·lar el rellotge i les campanes de la vila. El conjunt es completa amb la capella del Santíssim, situada a la part dreta de l’església i que conté una sèrie de capitells corintis amb una gran decoració floral i unes figures d’àngels realitzades d’una manera suau.

Com a tresors artístics se’n destaca l’orgue barroc de 1697, adossat a la galeria del costat dret de l’església, fabricat per fra Bartomeu Triall i Joan Roig. Per altra banda, guardats de la Guerra Civil, es pot veure el retaule barroc dels Dolors de 1702, obra de Joan Roig, dauradures de Joan Muixí o les restes d’un retaule gòtic de Sant Bartomeu i Santa Tecla, del pintor napolità Nicolau de Cerdença. Si ens dirigim a la capella del baptisteri, dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, s’hi conserven pintures de Pere Pruna i també un retaule, de 1684, dedicat a la Verge del Roser, de perfil renaixentista, i un possible retaule de Jaume Tremulles dedicat a Sant Elm. Finalment, sota el Cor, hi són presents dos sepulcres, de 1317 i 1322, i osseres de Bernat de Fonollar, Galceran de Ribes i Galceran de Pacs.