Agenda

Itinerari suggerit

Catalunya 1000 anys

01/07/2018 al 07/09/2018

Descripció

La inculturació de l’església a Catalunya -de la parròquia a la Catedral- ha creat, durant més de 1.000 anys, joies del patrimoni cultural europeu que ens arriben avui en dia carregades d’història, art i fe. El recorregut, seguint un fil cronològic, ens portarà per les grans obres mestres dels diferents estils artístics -del romànic fins a Gaudí, passant pel lluminós gòtic i l’escenogràfic barroc-.

L’art romànic, al voltant de l’any 1000, s’encarnava en ermites perdudes i en grans catedrals com si els edificis nasquessin de dins de la terra. Les esglésies de la Vall de Boí, patrimoni de la humanitat, en són un gran exemple. En entrar en terres conquerides al món musulmà, l’art gòtic s’obria camí en els grans monestirs de la plana, com ara Santa Maria de Poblet, o en les esglésies de ciutats plenes de vitalitat, com Santa Maria, a Montblanc, o la grandiosa catedral de Tarragona, esglésies plenes de llum, d’alçada i de finor.

Les ganes d’explicar i d’impressionar pròpies de l’època barroca ens portaren grans esglésies parroquials, plenes de retaules daurats que embolcallaven al feligrès i el deixaven admirat; Sant Bartomeu de Sitges, ran de mar, és una meravella de l’art i del plaer de viure. L’arrencada del segle XX proporcionà un patrimoni creatiu i arrabatador com mai s’havia viscut: el modernisme, encapçalat per Antoni Gaudí, aixecava temples com la cripta de la colònia Güell o la Sagrada Família de Barcelona que formen part, ben merescuda, dels grans tresors de la humanitat. Obres mestres, totes elles, que ens parlen de l’home i del seu esperit, i del seu pas per Catalunya.


Catalonia Sacra ha dividit aquest gran itinerari en 8 etapes, perquè el visitant les pugui fer al seu aire durant els mesos de juliol i d'agost.

 

Etapes

1- Església de Sant Andreu de Salardú

2- Esglésies de la Vall de Boí

3- Monestir de Santa Maria de Poblet

4- Església de Santa Maria de Montblanc

5- Catedral de Santa Tecla de Tarragona

6- Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges

7- Cripta de la Colònia Güell

8- Temple de la Sagrada Família de Barcelona