Agenda

Festivitat

El Sexenni de Morella

15/08/2018 al 31/08/2018

Descripció

Per agraïment de lliurar a la ciutat d’una terrible pesta a l’any 1672, el 14 de febrer de 1673 les autoritats civils de la vila, a petició popular, formulen el vot d’agraïment a la Mare de Déu de Vallivana per a fer un solemne novenari de sis en sis anys. Des d’aleshores, el vot només s’ha deixat de complir a la Guerra de Successió i a la del Francès i, si no passa res, se seguirà complint el 2012, el 2018, el 2024…

Així, cada dia del novenari la festa la patrocina un Gremi representant dels diversos sectors socioeconòmics de la ciutat, que han anat variant en funció de l’evolució de la ciutat. Els gremis actuals són: Clergat, Ajuntament i Cambrera de la Verge; Gent Gran; Llauradors; Colònia Morellano-catalana; Colònia de Morellans Absents; Professions, Indústria i Transports; el Comerç; Arts i Oficis, així com la Joventut.

El Sexenni se celebra actualment la segona quinzena d’agost. El dijous per la vesprada es fa l’Entrada de les Colònies, un acte en què els morellans que viuen fora de la ciutat a causa de l’emigració es retroben simbòlicament amb els que viuen a la ciutat.

El divendres, un cop ja són tots els morellans a Morella, comença la Rogativa de pujar la Marededéu. Divendres ix de Morella, fa nit al Santuari i puja el dissabte amb la Imatge.

Per a rebre la Mare de Déu es va començar guarnint l’església amb flors, més tard alguns punts concrets i al final s’ha acabat adornant tot el recorregut de la imatge dins de les murades, amb el treball del paper en els carrers.

Un dels moments més emotius és quan la Marededéu entra a la ciutat pel portal de l’Estudi. Un cop la imatge és a la seua peanya, mou la processó d’entrada a la ciutat fins a l’església. Diumenge es fa la processó general on participa, d’alguna manera o altra, tot el poble, bé amb les danses, els quadres bíblics, el bestiari popular seguint un ordre molt marcat. El dilluns de nit es fa el rosari, amb gran devoció, des de 1922, i fa la Volta de Confraria, pels carrers alts de la població.

La resta de dies del novenari es repetix un mateix esquema: primer la missa, que es procura solemnitzar amb un cor i un predicador destacat, després el retaule, on cada gremi desfila per la ciutat acompanyat de les danses i altres elements del folklore sexennal. Per la vesprada, els gremis organitzen algun concert o activitat per als xiquets i per la nit, ball.

L’any de Festes la Mare de Déu baixa a l’ermita a l’octubre, en una altra rogativa, després d’haver visitat els malalts del poble.

 

Més informació: web del Sexenni de Morella