Agenda

Descoberta

Una finestra al patrimoni artístic de la Catalunya Nova: Santa Coloma i Montblanc

08/11/2015

Descripció

Malgrat tractar-se d'una entitat petita, l’actual Conca de Barberà és una comarca complexa, no exempta de certa problemàtica identitària entre els dos territoris que la formen: la conca estricta, amb seu a Montblanc, i la baixa Segarra, amb seu a Santa Coloma de Queralt.
El patrimoni monumental d'ambdues ve definit per diverses circumstàncies, en primer terme pel fet de formar part de la Catalunya Nova, la del gran Berenguer IV, i en segon lloc per la diversitat senyorial que comportà la seva colonització. Així, d’una banda  tenim aquelles terres colonitzades pels cistercencs de Poblet, els templers de Barberà i els hospitalers de l’Espluga de Francolí; i d’una altra, els senyorius laics de les seves capitals: Montblanc, vila reial i Santa Coloma, vila comtal, aquesta, en els seus orígens molt vinculada a l’orde del Temple. Per aquest motiu el patrimoni de la Conca reflectirà en gran mesura aquestes condicions històrico-culturals que estilísticament comencen amb el romànic tardà del segle XIII, i es desenvolupen després amb el millor gòtic dels segles XIV i XV.
Centrant-nos en el viatge, a Santa Coloma veurem el santuari de Santa Maria de Bell-lloc, fundat pels primers Queralt de Santa Coloma. Fou Pere II de Queralt, important cavaller templer que acompanyà Jaume I a les campanyes de València i Múrcia, qui, a mitjans s. XIII, feu construir la part més notable de l’església. Després podrem visitar la parroquial de Santa Maria i admirar el famós retaule de Sant Llorenç, laborat a finals del XIV per Jordi de Déu, un dels grans escultors de les tombes reials de Poblet.
A Montblanc, visitarem l’església de Sant Miquel un dels exemples més reeixits d’aquells temples del XIII que Puig i Cadafalch anomenà “esglésies de la reconquesta”. A l’interior, interessarà fixar-nos en el teginat policrom de la coberta, el més antic i millor conservat de Catalunya. Si sobra temps, podrem pujar a la arxiprestal de Santa Maria i admirar, a més de l’esvelta nau gòtica, un dels primers retaules dedicats a Sant Bernat, obra de la primera meitat del XIV,  atribuïda a Guillem Timor.

El diumenge 8 de novembre de 2015, Catalonia Sacra proposa un itinerari guiat per descobrir el patrimoni monumental de la Conca de Barberà.


Itinerari:

9.30 h. Inici de la ruta a Montblanc.

10.00 h. Visita al retaule de Sant Llorenç, ubicat al'església parroquial de Santa Coloma de Queralt.

11.00 h. Visita al convent de Bell-Lloc.

13.15 h. Visita a l'església arxiprestal de Santa Maria de Montblanc

14.00 h. Dinar a Montblanc, restaurant Sant Francesc (25€, opcional).

16.00 h. Visita a l'església de Sant Miquel de Montblanc.

17.00 h. Fi dela descoberta.Data: diumenge 8 de novembre de 2015

Horari: de 9.30 h a 17.00 h (aproximadament)

Guia: Joan Fuguet

Lloc de trobada: Montblanc.

Preu: 30,00€ per persona. El preu inclou el desplaçament en autocar des del lloc de trobada. El preu no inclou el dinar.

Data límit d'inscripció: dijous 5 de novembre de 2015

Més informació i reserves: reserves@cataloniasacra.cat / T. 693 720 202 (de dilluns a divendres de 10 h. a 19 h. Dissabtes de 10 h. 14 h.)

 

La ruta es farà en català. Es demana molta puntualitat. L’organització es reserva el dret d'anul·lar la visita per mal temps o força major.