Notícies

«Mil anys d'absència», jornada d'estudi i divulgació al monestir de Sant Joan de les Abadesses

12/09/2017

La jornada es farà el 7 d'octubre, en el marc de la celebració del mil·lenari de l'extinció de la primera comunitat femenina benedictina dels comtats catalans.

Reunirà historiadors de diferents disciplines i àmbits per analitzar la fundació, evolució i desaparició d'aquest intens projecte de vida monàstica femenina, i per ajudar a entendre amb noves aportacions qui eren, com vivien i perquè el Papa Benet VIII les condemnà a l'extinció el gener de 1017. Aquesta jornada i altres actes relacionats amb aquesta efemèride són organitzats per la Federació Catalana de Monges Benedictines, la Parròquia de Sant Joan i Sant Pau de les Abadesses i la Junta del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Es pot fer la inscripció mitjançant la pàgina web.

La programació d'actes commemoratius es van iniciar el 13 de juny amb una celebració religiosa al monestir ripollès on van ser convidades les monges de les comunitats benedictines de Sant Daniel de Girona, Sant Pere de les Puel·les i Sant Benet de Montserrat i el 31 d'agost es va interpretar «Sponsa Christi», una recreació de la cerimònia medieval de la vestició i professió d'una monja. Altres activitats previstes són la renovació de les visites guiades al monestir, una exposició sobre els volums del segle XV recuperats de l'arxiu del monestir i la divulgació dels elements arquitectònics del subsòl del temple. També es reeditarà el conte Emma de Barcelona i, entre moltes altres propostes, hi haurà una altra exposició i un altre cicle de conferències sobre aquest mil·lenari.

Enllaços