Notícies

Cicle de conferències sobre els tresors parroquials a Sant Esteve d’Olot

20/04/2017

La capella dels Dolors de l’església de Sant Esteve d’Olot acull el cicle de conferències "L'esplendor de l'argent als tresors parroquials".

Els dies 20 i 27 d'abril, 4, 11, 18 i 25 de maig, diferents especialistes parlaran d’aspectes relacionats amb el valuós tresor que conserva aquesta parròquia de la capital de la Garrotxa. Aquest cicle d’activitats és organitzat per Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura i la parròquia de Sant Esteve, amb el suport del Bisbat de Girona.
 
Programa d’activitats

Dijous 20 d’abril, 19.30 h.
El punxó d’Olot, o la marca dels argenters olotins (s. XVI-XVIII)

Plantegem una de les incògnites de l’orfebreria olotina de l’època moderna: l’existència d’una marca dels argenters de la ciutat, agrupats en la confraria de Sant Eloi. Per entendre-ho millor, aplegarem totes les peces conegudes i les observarem en directe!
Miquel Àngel Fumanal, llicenciat en història de l’art.

Dijous 27 d’abril, 19.30 h.
Els primers testimonis d’orfebreria en les parròquies garrotxines s. XIV-XV

Les parròquies de la comarca, amb Sant Esteve al capdavant, conserven algunes peces insignes de l’orfebreria catalana medieval, obres citades en les publicacions de referència a casa nostra. Els testimonis més antics de l’argent medieval de la Garrotxa.
Joan Domenge, doctor en història de l’art i professor a la Universitat de Barcelona.

Dijous 4 de maig, 19.30 h.
Rajos d’or i argent. Els materials preciosos en la litúrgia del Renaixement i el Barroc

Sobretot a partir del concili de Trento (1563), el desenvolupament de l’art de la plata assoleix cotes de màxim esplendor en l’orfebreria litúrgica. Treball excels per a objectes sagrats, conferint-los gairebé una aureola màgica. Les relíquies, els reliquiaris esdevenen el testimoni a la terra del poder de Déu i dels seus Sants, Santes i Màrtirs. El seu poder materialitzat mitjançant despulles de cossos sants i fluids fisiològics tant valuosos com la sang. El tresor de Sant Esteve n’és una perfecta mostra.
Javi Palomo, doctor en història de l’art i llicenciat en humanitats.

Dijous 11 de maig, 19.30 h.
Els tresors de les esglésies olotines en època moderna (s. XVI-XVII)

Farem un recorregut pels tresors parroquials de les esglésies d’Olot a través de les visites pastorals de l’època moderna, que ens informen de l’estat i la quantitat de les peces de les parròquies, i de vegades, també de la seva realització.
Xavier Solà, doctor en història.

Dijous 18 de maig, 19.30 h.
Visita guiada al Tresor de Sant Esteve

Farem un viatge per Sant Esteve, però visitarem elements d'orfebreria, i de forja, elements de plata i de bronze que per la majoria passen desapercebuts i en canvi són prou interessants de parar-hi atenció. Veurem làmpades, corones, hostiaris, ploms de missa, que ens permet veure algunes de les tècniques del repujat, gravat, estampació... tant a l'interior de Sant Esteve com a la sagristia o el museu vell. Són totes les reixes de ferro ?... ho descobrirem.
Carme Grau, llicenciada en història.

Dijous 25 de maig, 19.30 h.
Nou-cents anys de la consagració de l’església de Sant Esteve, d’Olot
I aportacions sobre algunes peces d’orfebreria del segle XVIII

L’església parroquial de Sant Esteve d’Olot commemora, entre el 2016 i 2017, el nou-cents aniversari de la seva consagració. Es tractava d’una església nova, perquè l’anterior «ja era vella», com diu l’acta de dotació. Amb el pas dels temps es consolidà la parròquia, s’instituïren confraries i s’adquiriren obres d’orfebreria, d’algunes de les quals (que es mostraran durant la conferència) es proporcionen dades sobre la seva realització.
Josep Murlà, historiador.